Mötesplats firar tio år

Röda Korsets mötesplats Kupan firar tio år. Det gör de med att bjuda på kaffe och hembakat.

Gunn Nilsson har stått bakom disken tillsammans med Kerstin Holmér sedan starten för tio år sedan. Britt-Marie Johnsson och Ulla Blomstrand kom med senare.

Gunn Nilsson har stått bakom disken tillsammans med Kerstin Holmér sedan starten för tio år sedan. Britt-Marie Johnsson och Ulla Blomstrand kom med senare.

Foto: Mia Karlsvärd

MJÖLBY2014-09-29 10:00

Mitt i Mjölby. Inne i Edlunds gamla kvarn finns Röda Korsets second hand butik. Längst in i lokalerna vid ett stort bord fyllt med garnnystan, stickbeskrivningar och kaffekoppar sitter också några damer tillsammans och handarbetar. De syr och stickar.

Sygruppen är kärnverksamheten i Mjölbykretsen för Röda korset. Sedan 1917 har kvinnor träffats för att handarbeta och sedan skänka alstren vidare.

– Förr gjorde vi baby-paket som skickades ut i världen till de som behövde. Numer säljer vi i stället stickade grytlappar, vantar och sydda väskor här i butiken eller på exempelvis julmarknaden på hembygdsgården, berättar Ulla Blomstrand som är ordförande i Röda korsets lokalkrets i Mjölby.

Överskottet på det de tillverkar skänker de numer till "Katastrofhjälpen".

För tio år sedan var det flera Röda kors kretsar runt om i Sverige som hade öppnat mötesplatser och second hands butiker.

– Vi i sygruppen här i Mjölby började då prata om ifall vi också skulle öppna en butik, berättar Gunn Nilsson.

Till en början hyrde de bara de rum som butiken finns i.

– Vi fick utöka lokalerna rätt så snart. Vi hade ingen plats för sygruppen eller något utrymme för att ta emot, och sortera kläder i, säger Kerstin Holmér.

Flera av dem som Corren träffar i Kupans lokaler har varit med sedan starten för tio år sedan.

– Med tiden har vi mer tryckt på att vi också ska vara en mötesplats och inte bara en butik, säger Ulla Blomstrand.

Vad är tanken med Kupan?

– Att vi ska tillhandahålla billiga kläder. Det är också en bra tanke på miljön med återbruk. Pengarna från våra second hand varor går också till viss del till "Katastrofhjälpen", berättar Ulla Blomstrand.

Förutom verksamheten i Kupans lokaler på Kungsvägen har de också andra aktiviteter.

– Varjevecka har vi språk och stickcafé tillsammans med biblioteket i deras lokaler. Vi har också besöksverksamhet på anstalten i Skänninge. På äldreboendena i Mjölby anordnar vi också evenemang med musik,sång och hembakat, säger Ulla Blomstrand.

Hon berättar också att de gärna gör hembesök hos äldre som vill ha någon att sitta att prata med en stund.

Är det något som förändrats på de här tio åren sedan ni öppnade lokalen?

– Vi säljer mer nytillverkat än vad vi gjorde från början. Det är nog fler ungdomar som handlar i dag än tidigare. Det som inte förändrats är priserna. De är lika låga som för tio år sedan, säger Gunn Nilsson.

Röda korsets Katastrofhjälp

Varje år inträffar runt 400 större kriser och katastrofer runt om i världen där människor behöver snabb hjälp.

Röda Korsets unika styrka är att vi finns på plats i hela världen. Det gör att vi ofta redan är på plats när katastrofen inträffar och kan förebygga katastrofer så att konsekvenserna blir mindre.

Ibland är katastrofen så stor att Röda Korset det i landet inte själva kan hantera den. Då skickar den lokala rödakorsföreningen snabbt ut en vädjan om stöd till alla andra rödakorsföreningar i världen.

För att hjälpen ska bli effektiv samordnar Internationella rödakorsfederationen alla svar från rödakorsföreningar världen över som erbjuder hjälp på olika sätt. Inom Svenska Röda Korset är vi till exempel extra bra på vattenrening och kan bidra med både specialtränade delegater och utrustning för det inom kort tid.

Källa: Röda korset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om