Det ena förslaget kommer från en Mjölbybo som tycker att man borde kunna utnyttja värmen i Lundbybadet för att värma upp ett växthus i anslutning till simhallen.
Service och teknikförvaltningen har svarat att det visserligen är ett kreativt förslag och att stadsnära odling ligger i tiden, men att sådan odling bör ske av medborgarna själva. Dessutom menar man att det inte släpps ut särskilt mycket värme från simhallen. Det är ”en relativt modern badanläggning med ett välbyggt värmeåtervinningssystem”, skriver fastighetschef Erik Styrenius till kommunstyrelsen som avslår förslaget.
En annan Mjölbybo tycker att värme från det nya bioeldade kraftvärmeverket i Sörby skulle kunna utnyttjas i ett närliggande växthus. MSE har fått lämna remissvar och menar att det är full möjligt att utnyttja så kallad returvärme, alltså den värme som fjärrvärmen har med sig tillbaka till värmeverket, ”som eventuellt kan säljas till ett lägre pris än prima värme”, enligt MSE:s remissvar.
Man erbjuder sig att leverera värme om idén skulle förverkligas. Mjölby kommun säger sig dock inte ha några planer på att bygga växthus men ställer sig positiv om någon skulle vilja starta en sådan verksamhet.
MSE har i sitt svar bifogat en studie som gjorts i Växjö om att driva ett kommersiellt växthus med hjälp av restvärme från fjärrvärmeproduktion.
En liten möjlighet till ett kommunalt växthus yppar sig dock.
– Kommunstyrelsen vill titta på möjligheten att starta växtodling som ett arbetsmarknads- och sysselsättningsprojekt i anslutning till någon av kommunens fastigheter, säger kommunalrådet Cecilia Burenby (S).
Hon avser att be omsorgs- och socialnämnden – där arbetsmarknadsfrågor hanteras – att utreda denna möjlighet.