Inga svarta takpannor för Owe och Britt-Louise

Det blev nej till svarta takpannor för Owe och Britt-Louise i en enig byggnadsnämnd. Paret Wikströms överklagan låg förberedd redan innan beslutet togs.

Owe Wikström och Britt-Louise Wikström med grannen Kjell Karlsson. "Vi är i Spanien, men Kjell lämnade in överklagan dagen efter nämndmötet", säger Britt-Louise.

Owe Wikström och Britt-Louise Wikström med grannen Kjell Karlsson. "Vi är i Spanien, men Kjell lämnade in överklagan dagen efter nämndmötet", säger Britt-Louise.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2022-05-22 17:00

Under Byggnads- och räddningsnämndens möte den 17 maj togs beslut om Owe och Britt-Louise Wikströms tak, som Corren berättat om tidigare. Parets önskan var att få byta färg på sina takpannor – från bruna till svarta.

Det blev nej.

Per-Olof Lindelöf (M) är andra vice ordförande i Byggnads- och räddningsnämnden och han förklarar nämndens beslut.

– Vi hade en detaljplan som togs 2016 och det är den som gäller. Punkt slut, så enkelt är det. Det finns fördjupade bestämmelser i området i Ryttarhagen, där färgen på takpannor är bestämd. Vi kan inte frångå vår egen detaljplan som en gång beslutats.

I Byggnadskontorets motivering till beslut framgår att ett svart tak skulle innebära stora förändringar i ett i övrigt homogent taklandskap.

Vid nämndmötet den 27 april återremitterades ärendet på Lindelöfs begäran.

– Jag ville ha in mer upplysningar om detaljplanens utformning och vad vi gjort tidigare om åren i Mjölby med motsvarande ansökningar.

Framkom det något nytt mellan nämndmötena?

– Egentligen inte, säger Per-Olof Lindelöf.

– Jag är för att om man äger något ska man ha rätt att bestämma över det själv. Men vi är styrda av detaljplanen. I kommande detaljplaner behöver vi vara mer flexibla och inte så detaljstyrda, till exempel när det gäller färgsättning. Det är ett kontinuerligt arbete att se över våra detaljplaner. De behöver moderniseras.

Blev det någon debatt om takpannorna under mötet?

– Det var ingen debatt och nämnden var enig. Det är brunt som gäller.

Vad händer om en husägare vill sätta upp svarta solpaneler?

– Vi pratade lite om solpaneler, för det är något som kommer mer och mer. Solpaneler är ett undantag och de prioriteras, bland annat av regeringen. De kan ju hamna på ett rött, svart eller brunt tak.

undefined
Per-Olof Lindelöf är andra vice ordförande i Byggnads- och räddningsnämnden och han är tydlig när han förklarar nämndens beslut. "Vi hade en detaljplan som togs 2016 och det är den som gäller. Punkt slut, så enkelt är det."

Ett av Wikströms argument var att det inte finns någon brun takpanna i bra kvalitet?

– Sådana detaljer går vi inte in på. Vi tar inte hänsyn till det. Vår uppgift är att detaljplanen följs.

Owe och Britt Louise Wikström befinner sig på semester i Spanien och de är förstås besvikna på nämndens beslut. En överklagan till länsstyrelsen är redan inlämnad.

– Innan vi åkte iväg förberedde vi en överklagan som vår granne lämnade in dagen efter nämndmötet, säger Britt-Louise.

– Alla har rätt att överklaga våra beslut, säger Per-Olof Lindelöf. Gör de det så får vi bekräftat om vi gjorde fel eller rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!