– Efter den stora skogsbranden 2014 byggdes en strategi upp, men i år räckte den inte, konstaterar Johan Forsgren, räddningschef i Mjölby.
– Nu började det brinna på flera ställen samtidigt. Vår region skickade folk i tre veckor med flera enheter, från Mjölby/Boxholm var två-tre personer där hela tiden.
– Samtidigt jobbar vi på vår egen beredskap.
Och när två rejäla skogsbränder rasar i Boxholm samtidigt, som för en dryg vecka sedan, då rycker räddningstjänsterna från Tranås, Ödeshög, Jönköping och Motala också ut.
– Samarbete och samordning är lösningen, säger Johan Forsgren, det är lärdomen av det som har varit.
Andreas Norlén (M), riksdagsman, är på besök på räddningstjänsten i Mjölby tillsammans med lokala partikollegor. Han vill diskutera delar av det tiopunktsprogram som allianspartierna lägger fram för att stärka beredskapen i landet.
– Hur man ska kunna rekrytera mer personal är en av nyckelfrågorna, konstaterar han, och kanske räcker det inte med lönehöjningar.
Nej, det tror inte Johan Forsgren heller.
– Man har sagt att det behövs 2 800 nya deltidsbrandmän i landet, men var hittar man dem? När folk jobbar på en ort och bor på en annan? Och vem vill vara låst hemma var tredje helg, för att man har beredskap?
Samtidigt har hemvärnet fått lättare att rekrytera, konstaterar Andreas Norlén, som hoppas att viljan att göra en samhällsinsats ska gynna också räddningstjänsten.
– Jag ser med intresse på uppbyggnaden av civilförsvaret, säger Johan Forsgren, där utbildas en enorm resurs för både hel- och deltidstjänst.
Hur samhällsinsatser ska ledas är en annan fråga som Andreas Norlén gärna vill diskutera för sitt tiopunktsprogram.
– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fått en tydlig ledningsroll under sommarens katastrofbränder, konstaterar han, utan att egentligen ha lagligt stöd för detta. Det vill vi ändra på. MSB måste kunna peka med hela handen.
Så skulle flygresurser bättre kunna samordnas, menar han, och han vill dessutom ha en nationell brandflygresurs.
– Kanske i samverkan med andra nordiska länder. EU-samarbetet är bra och har räddat oss den här sommaren, men vi behöver flyg på närmare håll.
En beredskap som klarar alla eventualiteter är inte möjlig, säger Johan Forsgren.
– Det kan vi inte ha i vardagen. Men vi ska veta hur organisationen ska byggas upp när det krävs.