Två skolbibliotekarier har anställts, en redan nu och en efter sommaren. Deras första uppgift är att fokusera på låg- och mellanstadiet och skapa sig en bild av hur det är och vad som behöver göras för att utveckla skolbiblioteken i kommunen.
– Det ser väldigt olika ut på olika skolor i dag. Arbetet med skolbiblioteken har varit decentraliserat och vi behöver en bättre likvärdighet, säger utbildningschef Lotta Gylling.
Denna beskrivning gäller inte bara för Mjölby kommun. Dåvarande regionförbundet Östsam har utrett saken och kommit fram till att det råder ojämlikhet mellan skolor och mellan kommuner.
Klämmestorpsskolan i Mantorp är skola där man kommit en bra bit på väg, och den kanske kan stå som förebild i det fortsatta arbetet. Sedan ett år tillbaka har man med ganska små medel rustat upp skolbiblioteket och SO- och svenskaläraren Kristin Kellander tillbringar merparten av sin arbetstid i biblioteket.
Dit kommer det både spontana elevbesök från skolans klasser FK–år 6, men även en del av undervisningen bedrivs där.
– Det handlar inte bara om att låna böcker eller sitta tyst och läsa i ett hörn. Vi pratar om faktasökning, källkritik, vad som är sant och inte sant i den digitala världen, säger Kristin som även kommer in på studie- och yrkesvägledning.
Hon eftersträvar att biblioteket blir en levande plats för kultur, lässtimulans och digital källkritik. Men den digitala faktasökningen ska förstås inte ersätta traditionella faktaböcker, som barnen fortfarande älskar att gräva ner sig i.
Barnen har fått vara med och utforma biblioteket. Nu har de kommit på att det behövs en tidningshörna också, något som Corren naturligtvis gärna uppmuntrar till.
Redan för två år sedan äskade skolförvaltningen pengar av kommunstyrelsen för att bygga ut skolbiblioteksverksamheten och leva upp till kraven. Då blev det nej på grund av att pengar saknas.
Nu finns de ekonomiska förutsättningarna – delvis på grund av att kommunen inte lyckats tillsätta alla lärartjänster.
Man börjar alltså med de två bibliotekarietjänsterna. Men det kommer att behövas mer. Ska man leva upp till Skolverkets krav ska varje bibliotek vara bemannat minst 20 timmar i veckan.
– Men det måste inte vara en bibliotekarie. Det kan lika gärna vara en lärare. Det är viktigt att biblioteket integreras i den pedagogiken och samordnas med övrig personal, menar Lena Rothman som är rektor på Klämmestorpsskolan.
Det finns också planer på att digitalisera och samköra skolornas bokkataloger. Systemet Book-it föreslås att köpas in.