– Vi i Handslag för Mjölby har gått igenom vad vi hade med i vårt program efter valet 2018 och det mesta där har vi genomfört, men det här är en punkt som återstår, säger Cecilia Burenby (S). Handslaget hon talar om är den rådande fempartimajoriteten i stadshuset, S+C+L+KD+MP.
Utbildningsnämnden får nu i uppdrag att utreda om det går att flytta gymnasiet till en mer central plats i Mjölby, och där nämns Svartåstrand som en tänkbar placering. Kommunen har redan beslutat att bygga en ny grundskola mellan Bockarpsvägen och Sjunningsfält.
Klarar kommunens ekonomi att bygga två nya skolor?
– Är man en växande kommun så behövs det investeringar. Orsaken är att få fördelar av ett centralt läge med närhet till pendeln, menar hon.
Mjölby har i dag problem med att locka de egna eleverna. Omkring 60 procent av niondeklassarna väljer i första hand gymnasieskolor i andra kommuner, företrädesvis Linköping. För att motverka denna "flykt" finns förslag på ett fördjupat samarbete mellan Mjölby/Motala/Tranås gymnasier.
Tobias Josefsson, Liberalerna, menar att gymnasiefrågan inte är ny för partiet. Under tiden i opposition har både L och M drivit frågan om en mer attraktiv placering av gymnasiet.
– Kommunikationsmöjligheterna med allmänna färdmedel har försämrats under åren vilket gör att främst Kungshögaskolan minskat i popularitet, menar Tobias Josefsson.
2017 utreddes grundskolans framtida organisation. Då ville den borgerliga oppositionen att även gymnasieskolan skulle tas med. Tanken då var att Kungshöga skulle kunna bli en grundskola medan gymnasiet flyttade in i nya lokaler i centrum, med närhet till stationen.
Det fick man inget gehör för då. Cecilia Burenby svarade att frågan tidigare utretts, då med tanken att gymnasiet skulle kunna flytta tillbaka till Lagmansskolan, där det en gång i tiden låg. Men att den idén avfärdats på grund av att "detta inte skulle utgöra någon förbättring".
Tobias Josefsson tror att Svartåstrand skulle vara en bra plats.
Moderaternas Lars-Åke Pettersson tror inte på Svartåstrand, som han menar är mer lämpligt för bostäder.
– Vi är positiva till att detta utreds. Våra tankar var att få till ett Campus Mjölby med gymnasium, vuxenutbildning och yrkeshögskola på samma ställe. Då tycker vi att Norrgården och nuvarande räddningstjänsten skulle vara bra, säger Lars-Åke Pettersson.
Räddningstjänsten planeras ju att flyttas till det kommande verksamhetsområdet vid Hulje, och då skulle lokaler frigöras som redan finns och som kommunen äger, menar han.
– Det handlar om att koncentrera krafterna kring gymnasiet. Vi kommer att behöva samarbeta mellan kommunerna för att möta de förändringar som sker i samhället, menar han.
Han menar att det här är något som ligger ett flertal år framåt i tiden. En ny grundskola i Mjölby Ihop med ombyggnader av befintliga skolor handlar om investeringar på cirka en och en halv miljard kronor.
– Det hade varit klokt att ha med gymnasiet i utredningen redan från början, tycker han.
Vad skulle hända med Kungshögaskolan om gymnasiet flyttas?
– Det kan bli bostäder, vårdboende, eller om grundskolebehovet skulle öka. Här får man tänka fritt, säger Lars-Åke Pettersson.
Ett nytt gymnasium skulle kunna bli mer attraktivt, menar han, både för eleverna och för näringslivet som ska anställa dem.
Utredningen ska vara klar om ett år.