Ny teknik knackar på hos de äldre

Kommunens omsorg får mer och mer inslag av tekniska lösningar. De går under den gemensamma beteckningen ”välfärdsteknik”.

"Nattro" kallas införandet av nattillsyn av äldre med kamera.

"Nattro" kallas införandet av nattillsyn av äldre med kamera.

Foto: Pia Molin

Mjölby2016-10-13 00:00

Mjölby kommun har flera pilotprojekt som är pågående eller ska genomföras när det gäller digitalisering inom vård och omsorg.

Omsorgs- och socialförvaltningens utvecklingsledare är Lis-Anna Engstrand. Hon deltog för någon vecka sedan när det ordnades en e-medborgarvecka på biblioteket. Dit kom det kommuninvånare och informerade sig bland annat om tekniska förändringar som sker inom kommunal service.

– Det kom en del som är nyfikna på kommunens arbete med nattillsyn med kamera, berättar Lis-Anna Engstrand.

”Nattro”, kommunens försök med nattlig tillsyn med hjälp av kamera, erbjuds nu till alla som har behov. Det är en fast monterad kamera som på överenskomna tider vakar över brukaren. Hemtjänsten kopplar upp sig på kameran och kan få ett snabbt besked om det är lugnt i sovrummet, i stället för att behöva smyga in i lägenheten med risk för att väcka och oroa den boende.

– Vi har i dag två personer som har nattillsyn via kamera. Nattillsyn via kamera är i sin linda och det först nu efter vårt pilotprojekt som vi kan erbjuda tjänsten, säger hon.

Ett omfattande arbete pågår med att införa nyckelfri hemtjänst. Men det kommer att ta tid att byta lås så att personalen kan öppna med sina telefoner.

I telefonerna registreras vem som låst upp, tidpunkt och hur länge besöket varat hos brukaren.

Hemtjänsten slipper hålla reda på nycklar till alla brukare.

– Det blir effektivare insatser och resurserna kan sättas in där de bäst behövs, menar Lis-Anna Engstrand.

I Skänninge och Väderstad är man i slutfasen av införandet. Det är med flit som utbytet sker på landsbygden, där restiderna är långa. Även på trygghetsboendena i kommunen byts låsen ut.

Ett tredje område är trygghetslarmen, där kommunen i dag har tre olika leverantörer. Det pågår en digitalisering av larmsystemen och den omställningen är nödvändig eftersom de gamla kopparnäten för telefoni successivt monteras bort – och detta gäller hela landet.

– Omställningen pågår för fullt. Larmen kommer att gå via fiber eller i det mobila GSM-nätet. I och med digitaliseringen kan man få in en rad nya funktioner, till exempel statistik och uppföljning, säger Lis-Anna Engstrand.

Ytterligare exempel på ny teknik som testats är mobil hemsjukvård där personal kan få tillgång till journaler ute på fältet genom en medförd terminal – och gps-larm som personer med kognitiv funktionsnedsättning kan använda. De senare fungerar så att ett larm skickas iväg om personen kommer utanför ett visst på förhand bestämt geografiskt område.

Det är inte bara i Mjölby som detta arbete pågår. Alla landets kommuner står inför detta teknikskifte. Det är inte frågan om utan när, menar Lis-Anna Engström.

– Vi har blivit uppmärksammade av andra kommuner för vårt arbete. Vi har fått frågor från andra kommuner som vill lära sig av oss, säger hon.

Med införandet av ny teknik kommer också ett arbete med riskanalys, andra säkerhetsrutiner och metoder att skydda den personliga integriteten.

– Tekniken är till för att effektivisera och frigöra mer tid för brukarna, menar Tove Frisk som är kommunikatör på omsorgs- och socialförvaltningen. Men det är också viktigt att säga att den ger en större valfrihet för brukaren. Teknik ska inte ersätta – utan komplettera – personliga insatser. Vårt jobb är nu att avdramatisera dessa förändringar med hjälp av information, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om