Ny tjänst ska hjälpa byalagen

Efter ett möte mellan Mjölby kommun, fiberoperatörerna Vökby och Utsikt och flera av byalagen kommer en projekttjänst att inrättas för att underlätta bredbandsutbyggnad på landet.

Corren från 1 december.

Corren från 1 december.

Foto: Fotograf saknas!

Mjölby2016-03-03 07:00

Vid mötet som hölls 8 februari framkom önskemål om en mer aktiv kommunal insats. Reglerna för att få bidrag från Jordbruksverket är att det är byalagen själva som skapar ekonomiska föreningar, samlar ihop medlemmar och sköter upphandlingen både för projekteringen och den slutliga grävningen och fiberdragningen.

Det innebär att ett stort ansvar läggs på dem som sitter i byalagens styrelser. Det handlar både om ekonomiskt ansvar, för bidrag och för medlemmarnas egna insatser, såväl som ansvar för att följa de komplicerade reglerna för upphandling. Fel som görs kan innebära att bidragen inte beviljas, eller i alla fall skärs ned.

Frågor och synpunkter om detta kom upp på mötet. Där lades fram ett förslag på ett gemensamt byalagsprojekt i kommunen, att en projektgrupp skulle kunna hantera ansökningar och kontakter med myndigheter.

I dag avsätter elingenjören Kenneth Hummelgren en del av sin arbetstid på Mjölby kommun till att vara en länk mellan å ena sidan de ekonomiska föreningarna runt om på landsbygden och å andra sidan bredbandsleverantörerna.

Han tror inte att ett större gemensamt projekt är realistiskt.

– Det är viktigt att det inte kan tolkas som en offentlig medfinansiering. Då kan man äventyra möjligheterna för föreningarna att få sitt bidrag, säger Kenneth Hummelgren.

Resultatet av mötet blev i alla fall att kommunstyrelsen gett kommunchefen i uppdrag att ta fram ett förslag till en projektanställning med inriktning på bredbandsutbyggnad.

Kenneth Hummelgren menar att en projekttjänst kan vara ett konsultativt stöd för byalagens styrelser. Men det ekonomiska ansvaret måste fortsatt ligga på byalagen. Kommunen kan hjälpa till med utbildning, och med publicering, det vill säga i vilka medier man lägger ut anbudsförfrågningar.

– Vi har varit i kontakt med länsstyrelsen om hur långt kommunen kan gå när det gäller att hjälpa till. Kommunen har möjlighet att flytta fram anslutningspunkter närmare byalagens nätverk, säger han.

Kommunen kan också förbereda för fiber när man gräver för andra anslutningar, till exempel vatten och avlopp.

– Att lägga med en slang för fiber blir bara en mindre merkostnad då.

Närmast på tur i Mjölby kommun är Sya byalag som väntas få ja från länsstyrelsen inom några veckor. Även Östra Tollstad och Normlösa ligger långt framme.

Ett problem är att det mellan byalagens nätverk bildas ”vita fläckar”, områden med få och glest belägna hushåll. Att bilda ekonomiska föreningar där är ännu svårare och anslutningen blir dyr. Länsstyrelsen har klargjort att byalagen inte kan vara hur små som helst.

Även i Boxholms kommun vill arbetsgrupperna på landsbygden ha kommunens hjälp.

Arbetsgruppen för norra delen av Malexander har skrivit till kommunen och lämnat synpunkter på den projektering och kostnadsberäkning som det halvkommunala bolaget Vökby Bredband AB har gjort.

Håkan Jutterdal och Stig Karlsson i gruppen oroar sig för att löftena som givits inte ska kunna hållas om att alla som vill ska kunna ansluta sig till en fast angiven kostnad på 20 000.

De menar i sitt brev att kommunen ska kunna skjuta till medel och att man undersöker om det finns möjlighet att omdirigera tidigare budgeterade IT-pengar.

Arbetsgruppen har även en rad konkreta förslag på hur nätverket kan läggas om, jämfört med den gjorda projekteringen, för att spara pengar.

Enligt gruppen slutar Vökbys kostnadsberäkning på drygt 66 miljoner för utbyggnaden, varav drygt 40 miljoner skulle täckas av statliga bidrag och 14 miljoner av anslutningsavgifter. Den återstående summan hoppas arbetsgruppen ska kunna finansieras av kommunen.

Arbetsgruppen poängterar också vikten av att göra det attraktivt att bo och arbeta i Boxholms kommun. Det handlar även om att värna om kommunens många fritidsfastigheter som riskerar att mista sin fasta telefonuppkoppling och helt vara hänvisad till bristfällig mobiltäckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om