Nya chefer sätter piff på skolmaten

Det ska märkas på tallriken att kommunens skol- och äldremat har fått en ny organisation. Det handlar om fyra nya chefer.

Hela ledningsgruppen vid måltidsservice i Mjölby kommun. Andreas Karlström, Emelie Bockegården, Camilla Svedberg Grill, Marie-Louise Nydahl, Helén Borger och Kim Classon.

Hela ledningsgruppen vid måltidsservice i Mjölby kommun. Andreas Karlström, Emelie Bockegården, Camilla Svedberg Grill, Marie-Louise Nydahl, Helén Borger och Kim Classon.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2016-08-23 06:00

– Tanken är att vi ska komma närmare gästen, förklarar kommunens måltidschef Marie-Louise Nydahl.

Hon har tidigare varit ensam chef över omkring 80 anställda i kommunens 27 tillagningskök och 5 mottagningskök. Nu kan hon delegera personalansvaret till fyra nyanställda kökschefer. Tre av dem är ansvariga för varsitt geografiskt förskole- och skolområde. Den fjärde har hand om äldrematen.

– Jag tror att det blir lättare för gästerna att få fram sina synpunkter nu. Vi kökschefer kommer ju att vara på plats ute i verksamheten, säger Andreas Karlström som är en av de fyra.

Själv kommer han från restaurangvärlden, bland annat som hovmästare i Linköping. Därmed är han van att ha direkt kontakt med matgästerna. Nu blir han kökschef för skolorna i Mantorp, vilket passar bra eftersom han bor där.

Och så har han ett förflutet på Dackeskolan, vilket han har gemensamt med Emmelie Bockegården som blir hans kollega i Skänninges skolor. Hon gick kockprogrammet så sent som 2006–2009 och har tävlat i Årets kockelev och varit assistent på Årets kock.

Mjölbys skolors nya kökschef håller på att rekryteras, men för äldreomsorgens kök basar Helén Borger. Hon är den enda av de nya kökscheferna som är internrekryterad. Hon har även tidigare jobbat i vårdboendet Bokens kök, men får nu alltså delvis andra arbetsuppgifter med personalansvar.

På Boken lagas mat till den egna restaurangen, som även är öppen för allmänheten, och så lagas maten till hemluncherna som körs ut till dem som bor hemma. Varje vecka finns tio olika rätter att välja mellan.

Dessutom lagas mat till skolbarnen på Vasaskolan som äter på Boken. Den här dagen får de tacobuffé medan de äldre får matjessill, givna favoriter för båda åldersgrupperna.

Skolans meny fastställs för hela terminen av kockarna och den nya ledningsgruppen, där kökscheferna sitter tillsammans med två kostekonomer. Det är en grundmeny som varje tillagningskök kan utgå ifrån men även göra sina egna variationer och sätta sin egen prägel på.

– Mjölby är ovanligt för vi har inget centralkök. Nästan alla skolor och förskolor lagar maten själva, berättar Marie-Louise Nydahl.

I höst ska kommunens kostpolicy revideras. Förutom varje förvaltnings handlingsplaner ska måltidservice ha en egen plan för hur kommunens kostpolicy ska uppnås. Det handlar mycket om ekologisk och närproducerad mat, kött och grönt – men även om hur man minskar matsvinnet.

– Vi vill att kostpolicyn ska gälla för alla kommunala förvaltningar, säger Marie-Louise som även har en förhoppning om att gymnasieskolans kök ska ingå i den nya organisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om