På onsdagen presenterade Mjölbys nya styrande majoritet sin gemensamma politik. Den sittande majoriteten med S+C+KD+MP har utökats med Liberalerna och får därmed 25 av 45 platser i Mjölbys fullmäktige.
Nu ska ett nytt budgetförslag läggas fram till fullmäktige att besluta om i november. Liberalerna som alltså var i opposition före valet hade då lagt ett eget budgetförslag som innehöll stora satsningar på skolan.
– Vi känner att vi fått acceptans för våra förslag, säger Curt Karlsson (L) som nu byter från att vara en vass kritiker av majoritetens politik till att ingå i den.
Hur mycket av de 12 miljonerna i skolsatsningen som finns kvar av det som Liberalerna ville genomföra är ännu inte känt. Partierna i den nya majoriteten "Handslag för Mjölby" ska nu förankra det gemensamma budgetförslaget i sina partigrupper innan det kommer att offentliggöras.
Två av de bärande ingredienserna i L-förslaget var en satsning på lärartjänster med ett tvålärarsystem, samt mer pengar till elevhälsa.
– Grunden för vårt resonemang är att vi måste höja resultaten i Mjölbys skolor och då finns det olika åtgärder. Och det blir en satsning i budgeten, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S).
L har däremot backat när det gäller kravet på att privata aktörer får chans att bygga och driva det planerade nya vårdboendet för äldre i Mjölby. Man menar att det beror på att boendet kommer att byggas flexibelt och kan komma att innehålla fler verksamheter än just äldreboende. Klart är att det blir ett 80-tal platser och att det blir i kommunal regi.
Det är den senare frågan, om privat vård eller egen regi, som varit den svåraste knuten att lösa, enligt Curt Karlsson.
Men Birgitta Gunnarsson (C) menar att skillnaderna mellan partierna inte är så stora.
– Vi har även tidigare haft detta arbetssätt för att föra fram bra politik för Mjölby, säger hon.
– Vi har liknande värdegrund, och skillnaderna handlar mer om ekonomisk prioritering, menar Christoffer Sjögren (MP).
Cecilia Burenby menar rent av att det kan vara en fördel med olika viljor som stöts och blöts, och Curt Karlsson tycker att det länge har funnits jämförelsevis mycket av samverkanskultur i Mjölbypolitiken. Kanske något som riksdagspolitikerna kunde studera närmare.
Klart är också fördelningen av ordförandeplatser i nämnderna och där får Socialdemokraterna de tunga ordförandeposterna i kommunstyrelsen (Cecilia Burenby), omsorgs- och socialnämnden (Anna Johansson), miljönämnden (Elinor Karlsson) och tekniska nämnden (Anna-Lena Sörensson).
Liberalerna leder utbildningsnämnden (Gun Inger Andersson) och kultur- och fritidsnämnden (Kristin Kellander).
Centern får ordförandeposten i byggnads- och räddningsnämnden (Anders Steen). Namnen inom parentes är förslagna personer på posterna.