Nyårsrevyn som flyttades – nu ställs den in

Birgitta Wigforss och Mjölby teaterförening ställer nu in revyn "Gittansmittan". Förlängda restriktioner och därmed minskande bidrag ligger bakom beslutet.

Birgitta Wigforss vill spela teater, trots restriktionerna. Men den uppskjutna nyårsrevyn ställs nu in.

Birgitta Wigforss vill spela teater, trots restriktionerna. Men den uppskjutna nyårsrevyn ställs nu in.

Foto: Fredrik Nygren

Mjölby2021-04-26 19:00

Det är förra årets nyårsrevy som fortfarande inte har kunnat spelas. Den skulle haft premiär i vintras men stoppades av andra vågen. Nu är det tredje vågen som sätter käppar i hjulet för revygänget. Förra veckan förlängdes reglerna om max åtta personer vid allmänna tillställningar.

– Vi flyttade fram först till februari och april, och nu senast planerade vi att spela sju föreställningar i juni. Men kommunen krävde att vi söker om bidraget eftersom det blir färre i publiken, säger Birgitta Wigforss som är besviken på kommunens bidragspolitik.

Planen var från början att spela för 50, vilket gällde då. Avsikten med att flytta fram nyårsrevyn var i förhoppning om en återgång till den gränsen. Nu har gränsen åtta förlängts och gäller minst till 17 maj.

– När vi bestämde att flytta fram det till juni så sa vi att vi flyttar ut till Oxhagens loge och att vi spelar även för åtta. Hellre åtta än inga alls. Men då vill kommunen att vi söker om föreningsbidraget med en budget för åtta personer i publiken, berättar Birgitta.

Det menar hon skulle innebära en sänkning av bidraget, eller att det helt uteblir.

Enligt kommunens kultur- och fritidschef Ulf Johansson så handlar det om ett föreningsbidrag till Mjölby teaterförening som i sin tur anlitar Wigforss bolag för produktionen. Bidraget är konstruerat efter hur många man når med verksamheten.

– Vi har diskuterat att ändra så att kommunen avtalar om att uppdra åt teaterföreningar om produktioner, i stället för att söka per arrangemang, säger Ulf Johansson som menar att det blir ett mer renodlat bidrag.

Förutom detta bidrag har ett coronarelaterat bidrag till föreningar betalats ut, och ett nytt sådant är på gång. Även professionella kulturutövare ska nu kunna söka det. Där söker man för kostnader man har och inkomstbortfall.

Birgitta Wigforss räknar med att kunna återanvända mycket av innehållet i revyn till kommande nyårsrevy. Hon planerar dessutom flera andra föreställningar i sommar, bland annat en ny föreställning i Gamla Linköping, med koppling till landet Oz, samt ett folklustspel i Oxhagen utanför Mjölby i månadsskiftet juli-augusti.

Dessutom ska hon och några kör- och teatervänner sjunga in våren runt om i Mjölby på fredag kväll.

– Vi sjöng carols i julas och det var uppskattat. Och även om kulturutövare svälter så lever kulturen vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!