Nya discgolfklubben kan öppna för 18-hålsbana

Nu har en klubb bildats i Mjölby för discgolf. Det kan öppna för beslut om en ny 18-hålsbana.

Den tillfälliga styrelsen i Mjölbys nybildade discgolfklubb, fr v Johanna Eglund, ordföranden Erik Lindgren, vice ordföranden Gustaf Engholm, Björn Holmlund, kassören Martin Carlsvärd Royson och sekreteraren Per Johansson.

Den tillfälliga styrelsen i Mjölbys nybildade discgolfklubb, fr v Johanna Eglund, ordföranden Erik Lindgren, vice ordföranden Gustaf Engholm, Björn Holmlund, kassören Martin Carlsvärd Royson och sekreteraren Per Johansson.

Foto: Lena Grape Lilliehorn

Mjölby2021-08-12 17:05

Det knakar i skogen vid Kungshögas discgolfbana. Ur grönskan kommer tre mogna män med glada miner. De hälsar och skojar med oss som står vid utslagsplatsen. Göran Palmqvist, Ulf Karlsson och Per-Arne "Knack" Johansson har just gått en runda på 9-hålsbanan.

undefined
"Jättebra att de tar tag i det här", är åsikten från fr v Ulf Karlsson, Per-Arne "Knack" Johansson och Göran Palmqvist.

När de får reda på vad vi andra gör där höjs humöret ytterligare. Kan det bli en bana till i Mjölby?

– Här är det trångt, en får stå och vänta, säger Göran Palmqvist. Vi vill ju inte tränga undan familjer med barn. Och vi har ju tid.

Ulf Karlsson håller med:

– Det är jättebra om de tar tag i det här.

undefined
"Det är lätt att nörda ned sig", säger Björn Holmlund när han visar sin välfyllda väska.

Det vi pratar om är den nybildade Mjölby discgolfklubb, där entusiasterna nu organiserat sig för att försöka få till stånd även en 18-hålsbana i Mjölby. 

En av eldsjälarna är Erik Lindgren, nu ordförande i interimsstyrelsen i klubben. Han talar inspirerat om hur människor lägger semester och helgplaner efter var de fina discgolfbanorna finns:

– Fålehagen, Motalas bana, är omtalat fin. Vi åker ofta dit, till Linköping likaså. Och i somras var jag med familjen i Västervik.

– Boxholm har en 9-hålsbana på gång vid Folkets park. Jag tror att politikerna förstår, men kanske tror att vi överdriver behovet.

undefined
Discar för olika behov. Överst en putter för närspel, nästa rad midrange, tredje raden fairway drivers och närmast tre distance drivers. Det är samma begrepp som i långgolf.

Det här vänskapsgänget i interimsstyrelsen vill nu hjälpa Mjölby kommun. De är seriösa, till våren bildas en riktig styrelse efter årsmöte. De tänker sig att de kan avlasta kommunen när det gäller exempelvis skötsel och vill vara ett bollplank.

Det finns ett förslag om placering av en 18-hålsbana och även en skiss på upplägget. Men de vill att politikerna ska få se den först.

undefined
"Man klarar sig med bara de här". Per Johansson visar sin budgetväska, som kostat ungefär 500 kronor totalt.

Ulf Johansson, kultur- och fritidschef i kommunen, kommenterar:

– Den stora knäckfrågan är skötseln av banan. Vi har en plan för hur vi ska klara inköp och markarbeten. Vi jobbar oförtrutet på och jag hoppas att vi kan sätta spaden i marken i höst.

– Vi ser att det finns ett stort behov och pandemin har väl förstärkt det. Det är ett jättetryck. Och vi är jättetacksamma för klubbens engagemang. Vi har ett bra samarbete och det inspirerar oss.

undefined
Familjen Elmén från Motala ska spela. Fr v Anna-Carin, Iris, Lasse och Vincent, tillsammans med borderterriern Torsten.

Åter till utslagsplatsen vid Kungshöga. En bil svänger in på parkeringen och en familj kliver ur. Alla utom hunden har egna discar.

– Ja, du ser, säger Erik Lindgren. Det är så många som hakar på trenden.

Jag frågar honom om de känner konkurrens från padelboomen.

– Nej, inte alls. Det här passar alla åldrar, vi är utomhus och det kostar nästan inget. Det går att låna en disc och det är gratis att spela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!