Olas son fick fel diagnos: "En stor skandal"

Ett samtal förändrade allt: Din son har fått fel diagnos och ska inte gå i särskolan. Pappan undrar nu hur sonen ska klara skolan.

Ola Lindroths son är en av dem som fick fel diagnos och felaktigt skrevs in i särskola - nu undrar han hur sonen ska klara sig i grundskolan.

Ola Lindroths son är en av dem som fick fel diagnos och felaktigt skrevs in i särskola - nu undrar han hur sonen ska klara sig i grundskolan.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2022-08-23 16:18

Ola Lindroths son är en av de sex elever i Mjölby som har fått fel diagnos och därför felaktigt blivit inskriven i särskolan. Ett nytt test visade att han inte uppnådde kriterierna för intellektuell funktionsnedsättning. Beskedet kom strax före sommarlovet. Då hade Ola Lindroths son redan gått i särskolan i flera år. Nyligen började sonen årskurs nio och ska nu jobba för att nå grundskolans kunskapsmål. 

– Det kommer att bli fruktansvärt tufft för honom. För han har ju tappat så mycket. Det är annorlunda att gå i särskola även om de säger att de jobbar med grundskolans läroplan, säger Ola Lindroth.

Han berättar att hans son har fått dålig självkänsla under åren och har tappat kontakt med tidigare kompisar sedan han började på särskola. Han isolerar sig mycket hemma och ägnar mycket tid till dataspel.

– Där har han i alla fall fått någon form av kompisar även om de aldrig har träffats. Han har varit hemma mycket, har varit mycket sjuk och haft ont i magen och huvudvärk. Han har inte trivts i skolan.

En gång var hans son hemma i tre veckor. När han kom tillbaka höll klassen på med samma moment som innan han blev sjuk. Han hade behövt mer utmaningar, enligt Ola Lindroth.

– Särskolan i all ära, det kanske är bra för dem som har väldigt svårt.

Även om Ola Lindroths son nu ska jobba med grundskolans kunskapsmål så går han kvar i samma klass i särskolan. Men Ola Lindroth vill hellre att hans son får börja i en vanlig klass.

– Jag tycker att de elever som de nu upptäckt inte ska gå i särskola kan bli en egen klass där de kan få mer stöd. I särskolan har de extra gymnastik, det behöver inte vår son. Han behöver fokusera på att läsa upp matte, engelska och sådant så han kan söka vidare till gymnasiet. Det skulle nog även stärka hans självkänsla.

Hur har din son reagerat på allt?

– Han rycker lite på axlarna. Han bryr sig inte så mycket. 

Har du kontakt med fler föräldrar till barn som råkat ut för samma sak?

– Ja, ett par stycken. Vi tycker alla att det här är en stor skandal. Det hade varit en sak om det var ett barn, men nu är det så många och det är en katastrof för oss och de andra familjerna.

Hur har kontakten med skolan varit?

– Rektorerna har skött det här skitdåligt. Under första veckan på sommarlovet hade vi ett möte och de berättade om sin plan. Sedan skulle vi ha ett möte innan skolan började men jag har inte hört ett dugg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!