Charlotte Hallin vill avdramatisera pratet om krig och kriser. Som säkerhetssamordnare på Mjölby kommun jobbar hon nu för att utveckla beredskapen inom kommunen.
– Vi ligger väldigt bra i fas, säger Charlotte Hallin.
I år kretsar Charlottes arbete kring prioriteringar. Vilka verksamheter kan vi undvara när krisen kommer och vilka verksamheter ska vara kvar eller till och med utökas?
Det ska nämnas att detta endast gäller vid en allvarlig och långvarig kris.
– Vi plockar bort till exempel kulturskola. Biblioteket slutar fokusera på att låna ut böcker och blir istället en samlingsplats för information. Simhallen kommer inte att ha öppet för rekreationssimning utan kommer att nyttjas till duschar.
– Tanken är att ramen ska vara klar och krigsorganisationen fastställd nu vid årsskiftet, säger Charlotte Hallin.
Förutom planering jobbar Charlotte mycket med information. När vi träffas har hon och de fem andra personerna i avdelningen just blivit färdiga med att informera alla kommunens förvaltningar om vad som gäller vid en kris. Vissa skulle bli tvungna att gå ifrån sina vanliga uppdrag för att hjälpa till inom exempelvis omsorg eller utbildning, berättar Charlotte.
Charlotte Hallin flyttade från Miljökontoret till sin nuvarande roll som säkerhetssamordnare för ungefär två år sedan. Hon upplever att frågor om beredskap har fått mycket mer fokus på sistone.
– Omvärlden är som den är och våra frågor blir verkligen belysta nu. Vi har en bra beredskap men vi kan bli bättre.
Skulle vi vara redo om krisen kom idag?
– Ja, i det initiala skedet. Det är svårare att hantera kriser som varar under en längre tid.
Men det är svårt att veta hur det skulle se ut, tycker Charlotte. Och mycket av det hon sysslar med om dagarna handlar om just det: att sätta sig in i och föreställa sig alla olika krisscenarier.
Mjölby är en liten stad och en osannolik måltavla i händelse av ett krig i Sverige. Däremot måste Charlotte ha Linköping, med både flygplats och Saab, i åtanke när hon planerar Mjölby kommuns krisorganisation.
– Många skulle fly till oss eftersom Mjölby ligger nära, säger Charlotte Hallin.
Förutom krig pratar Charlotte och hennes team om andra kriser som översvämning, strömavbrott och värmebölja.
– Vi går ut och informerar. Mycket handlar om vad du kan göra själv för att hantera exempelvis värmen.
Skyddsrum är en het fråga, inom den heta frågan om beredskap. I Mjölby finns det båda privat och kommunalt ägda skyddsrum. Charlotte får många frågor om skyddsrum, berättar hon.
– Man ska inte haka upp sig för mycket på skyddsrummen, även om de har en viktig funktion.
Hur kan folk förbereda sig på kris på egen hand?
– Läs på, framför allt. Ju mer du vet desto tryggare och mer handlingskraftig blir du. Prata med barnen om vad en kris kan innebära, så att inte chocken blir så stor.
– Du behöver inte förbereda dig på bomber eller soldater på gatan, men du måste kunna klara dig själv utan el och få tag i vatten någonstans. Titta vad du har, gör en lista. Köp en radio ena månaden, en ficklampa nästa.
Hur väl förberedda är du och din familj?
– Vi har en ganska bra beredskap hemma, förutom möjligtvis maten. Den behöver man ju byta ut då och då så den inte blir för gammal, säger Charlotte Hallin.