Flera föräldrar har hört av sig till Kungshögaskolan och uttryckt kritik och oro för att skolan tar in en så kontroversiell person, dessutom just på förintelsens minnesdag. En polispatrull fanns på plats när eleverna släpptes in i aulan. Men när allt visade sig gå lugnt tillväga gav den sig iväg.
– Vi har övervägt det här noga. En grupp av lärare och skoledning har tillsammans kommit fram till att Jesper ska få berätta sin historia. De frågor som kommer måste vi givetvis fortsätta diskutera i klassrummen efter föreläsningen, säger rektor Ed Huitema.
I gruppen har även historielektorn Göran Sparrlöf ingått. Han säger att han var lite orolig och spänd inför besöket, men efter att ha hört föredraget och den frågestund med eleverna som följde tycker han att oron var obefogad.
– Det finns flera frågor att gå vidare med. Det kan handla om källkritik, var sanningen finns i en militär konflikt. Hur man känner igen propaganda som sprids av olika sidor, säger Göran Sparrlöf.
Han tycker att det är viktigt att se likheter och olikheter mellan andra världskrigets fasor och det som händer i dag.
– För unga i dag känns säkert förintelsen abstrakt och fjärran. Men det finns paralleller med senare händelser, som i Rwanda och i forna Jugoslavien. Men även det som händer i dag i Mellanöstern, menar han.
Spelkompis i USA
Jesper Söder berättar om hur han tog steget att åka till Syrien och ansluta sig till en kurdisk YPG-styrka som strider mot Daesh, terrorgruppen som tidigare oftast kallats Islamiska staten, IS.
– Jag hade en kompis i USA som jag spelade onlinespel med. Plötsligt bar han uniform och befann sig i Syrien. Jag frågade honom hur man gör för att hjälpa till att bekämpa Daesh, säger han och förnekar att YPG ägnar sig år att värva soldater.
Han säger flera gånger att det var för att hjälpa det krigsdrabbade folket som drev honom till att resa. Att han ser sig som en människorättsaktivist. Men han berättar gärna detaljer om strider, träning och om hur hänsynslösa Daeshs styrkor är.
– Jag vill berika era kunskaper, säger han till den fullsatta aulan. Det finns så mycket propaganda, och det är svårt att skaffa sig information. Hela världen är engagerad i den här konflikten. Vissa stödjer Daesh, andra al-Assad-regimen.
Att han själv tagit ställning råder det inget tvivel om. Efter hand har han blivit mer positiv till Syriens regering och till Rysslands roll. Han håller med dem som tror att det inte hjälper att störta al-Assad.
Åker i mars
Han är däremot mycket kritisk till Turkiets roll, som han tycker har förvärrat krisen. Han har också kritiserat hjälporganisationer som han menar använder kriget som reklampelare för sin verksamhet, men inte finns på plats i det sargade landet.
Efter föredraget som pågår i drygt en och en halv timme får eleverna ställa frågor. Flera undrar vad som fick honom att ta steget, och om han ska dit igen.
– I mars åker jag till Syrien, säger han och tillägger att det är för att hjälpa folket i Syrien.
Han kommer att fortsätta verka som soldat i YPG, men mer för att skydda sjukhus och skolor, inte direkt för att strida mot Daesh.
Rektor Ed Huitema och historielärare Göran Sparrlöf är nöjda med dagen och ser fram emot efterdiskussionerna med eleverna.
– Det finns klassiska ingredienser av propaganda i Jespers föredrag, tycker Göran Sparrlöf. Han visar bilder på kvinnor, barn och djur samtidigt som han beskriver fiendens grymhet. Vi kommer självklart att prata om källkritik.
Ed Huitema menar att skolan ska lära eleverna att tänka kritiskt. Det har han argumenterat för när oroliga föräldrar hört av sig.