Polis: dopning på gym ökar kraftigt

Dopning finns inte bara inom elitidrotten – allt fler motionärer åker dit. "Det börjar nästan bli socialt accepterat att använda olagliga preparat", säger Karl-Johan Fritshammar på polisen.

Växande problem. Många som dopar sig mår väldigt dåligt psykiskt, berättar Ida Johansson.

Växande problem. Många som dopar sig mår väldigt dåligt psykiskt, berättar Ida Johansson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Mjölby2017-10-07 08:35

Lokalområdespoliserna Ida Johansson och Karl-Johan Fritshammar kontrollerar gym i hela västra Östergötland. Och trenden är tydlig: motionärerna som dopar sig blir fler och fler.

– Vi har tredubblat antalet dopningstester det senaste året. Och fått väldigt många fler träffar. Ju mer man gräver desto mer hittar man, säger Ida Johansson.

Det är olika typer av anabola steroider som det handlar om. Ofta beställda på internet eller köpta från langare.

– Mörkertalet är stort när det gäller anabola steroider. Vi är nog egentligen inte ens medvetna om hur vanligt det här är, fortsätter hon.

– Ofta förekommer det narkotika också. En del kan inte sova och börjar med olika narkotikaklassade medel av den anledningen. Andra taggar inte till lika mycket längre efter ett tag. Då tar de något uppåtgående, säger Karl-Johan Fritshammar.

Personerna kan vara väldigt kunniga, både vad det gäller kost och hälsa. Något som kan te sig motsägelsefullt.

– Många skapar sin egen verklighet. De läser om det positiva, det negativa avfärdas som något som drabbar en på en miljon. Vi tog en kille för ett tag sedan som använde antiöstrogen, en väldigt stark cancermedicin, för att inte få bröst (en sidoeffekt av anabola steroider, reds. anm), säger Karl-Johan Fritshammar.

– Antiöstrogen innebär en väldigt stor risk för blodpropp. Det oförståeligt för mig hur man vågar utsätta sin kropp för sådana här risker, säger Ida Johansson.

Polisen har sedan en tid tillbaka ett samarbete med sju gym i Mjölby kommun och ett i Ödeshög. Något som uppskattas av Linda Oberpichler, som driver Mantorp gym.

– Det är väldigt positivt. Att polisbilen står här utanför ibland avskräcker förhoppningsvis, säger hon.

– Det finns personer bakom det här som tjänar stora pengar på att andra människor mår dåligt. Och de skiter fullständigt i var människan i andra ändan hamnar i slutändan, säger Karl-Johan Fritshammar.

– Det är framför allt dem som vi vill ha information om, säger Ida Johansson.

Under nästa vecka deltar gymmen i en nationell temavecka mot dopning. Den inleds med en föreläsning om kosthållning på måndagskvällen.

– Tanken är inte att vi ska prata så mycket om dopningen, utan mer om hur man kan göra i stället, säger Linda Oberpichler.

– Det går utmärkt att träna utan att hålla på med sådant här, säger Per Hedlund, personlig tränare på gymmet.

Lokala gym samarbetar mot dopning

CrossFit Mjölby, Energi-Huset i Ödeshög, Fitness4you, Lundbybadet, Mantorp Gym, Medius Gym, Mjölby Hälsocenter, Mjölby Träningsstudio och Mjölby Träningscenter har inlett ett samarbete som bland annat innebär att den som stängs av från ett gym för dopning inte kan ska kunna söka sig till ett annat.

Måndagen den 9 oktober klockan 19–20.30 anordnar man tillsammans med Mjölby kommun en föreläsning på Café Norrgården med experten Erik Hellmén.

Ämnet: hur man optimerar sin kosthållning för att orka mer och må bättre – utan dopning. Evenemanget är öppet för alla, men föranmälan krävs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!