Polisen slog till mot dopning: "Det är en djungel"

I januari flockas träningssugna i gymmen. Men det är inte värt att ta en genväg till snygga muskler. Polis och gym samverkar för att stävja dopningen.

Vid en husrannsakan på en ort utanför Mjölby påträffade polisen dopningspreparat.

Vid en husrannsakan på en ort utanför Mjölby påträffade polisen dopningspreparat.

Foto: Gorm Kallestad

Mjölby2024-01-15 19:00

Vid en husrannsakan i förra veckan på en ort utanför Mjölby påträffade polisen dopningsmedel.

– Polisen genomförde en husrannsakan i ett annat ärende och då anträffade de dopningspreparat, säger polisens presstalesperson Marcus Anefur.

undefined
Vid en husrannsakan på en ort utanför Mjölby påträffade polisen dopningspreparat.

Personen som misstänks för dopningsbrott är en man i 25-årsåldern.

Samma vecka genomförde polisen en dopningskontroll på ett gym i Boxholms simhall.

– Polisen fick då se en person som väckte misstanke. Det fanns visuella tecken på att personen brukade dopning och en kroppsbesiktning genomfördes. Det finns nu en misstanke om ringa dopningsbrott.

undefined
"Lagstiftning och praxis förändras i takt med att marknaden förändras. Preparaten förändras och då måste vi vara med och anpassa lagstiftningen", säger Marcus Anefur, polisens presstalesperson Region Öst.

Marcus Anefur berättar att polismyndigheten genomför kontroller i gym för att upptäcka brott.

– Det förekommer kontroller oregelbundet, men även spontant. Enligt statistiken är det övervägande män som använder dopning. Det är inte så vanligt bland kvinnor.

Ingela Fridlund är föreståndare i simhallen i Boxholm.

– Vi tycker det är bra att polisen gör den här typen av kontroller. Polisen har en egen tagg och kan komma in även när receptionen är stängd.

undefined
Under tisdagen gjorde polisen en kontroll på ett gym i Boxholms simhall. En person misstänks nu för dopningsbrott.

Att människor vill ta tag i sin träning efter julledigheterna är någonting som Ingela märkt av.

– Just nu är det ganska mycket folk på våra träningar. Det är främst på gymmet vi märker av ökningen i januari. Vi upplyser om våra regler när man köper gymkort och vi sätter upp affischer i gymmet.

undefined
"Det är främst på gymmet vi märker av ökningen i januari. Vi upplyser om våra regler när man köper gymkort och vi sätter upp affischer i gymmet", säger Ingela Fridlund, föreståndare Boxholms simhall.

Simhallen är med i "100 % ren hårdträning", en arbetsmetod som startades av nätverket PRODIS (Prevention av dopning i Sverige). Metoden syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat på träningsanläggningar.

– Vi har även en kontaktpolis som vi kan höra av oss till om vi har frågor eller misstänker någon, säger Ingela.

Bedöms dopningsbrottet vara ringa blir påföljden böter eller fängelse i högst sex månader. Grovt dopningsbrott kan ge fängelse, lägst sex månader och högst sex år.

undefined
Gym kan bli diplomerade när man är ansluten till "100% ren hårdträning". Av informationen som sätts upp på gymmet framgår att man samarbetar med polisen.

Både när det gäller narkotika och dopning sker förändringar snabbt och det påverkar polisens arbete.

– Det är en djungel. Lagstiftning och praxis förändras i takt med att marknaden förändras. Preparaten förändras och då måste vi vara med och anpassa lagstiftningen. Det är ett dynamiskt och föränderligt arbete, säger Marcus Anefur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!