NÀr vi trÀffar Erika och Jonas Frost, som driver Open New Doors Àr det ovanligt tomt pÄ uteserveringen, trots att solen skiner. Nyligen postade de ett inlÀgg dÀr de berÀttade för sina kunder att de ser ett stort tapp jÀmfört med samma tid förra Äret, hela 40 procent, för att vara exakt.
â Annars brukar det vara fullt nu vid den hĂ€r tiden, förklarar Jonas nĂ€r vi slĂ„r oss ner vid ett av borden.
Den period pÄ Äret som brukar vara mest hektisk Àr nu istÀllet mycket lugnare Àn vanligt.
â Vi började mĂ€rka av tappet i slutet av maj, början pĂ„ juni. SĂ„ i början av sommaren. Vanligtvis Ă€r det just dĂ„ som det brukar sĂ€tta igĂ„ng för oss.
â Efter skolavslutningen brukar det sĂ€tta igĂ„ng ordentligt, normalt sett. Men sĂ„ har det inte varit i Ă„r, fyller Erika i.
Erika och Jonas Àr inte ensamma om att uppleva den hÀr typen av tapp. De har pratat med andra i branschen som sitter i samma sits.
â Vi har flera som vi har pratat med som Ă€r i samma bransch som upplever att det rasade precis i början pĂ„ sommaren, berĂ€ttar Erika.
Att fÀrre besöker restaurangen och kaféet kan bero pÄ olika saker. En faktor Àr att situationen kring pandemin ser annorlunda ut nu jÀmfört med de tvÄ senaste somrarna.
â Dels Ă€r det mĂ„nga som har Ă„kt utomlands nu i sommar, vilket de inte har gjort pĂ„ ett par Ă„r. Sedan tror jag att mĂ„nga av de som inte Ă„ker utomlands Ă€r lite skraja gĂ€llande sin privatekonomi, och dĂ„ drar man in pĂ„ sĂ„dant som restaurangbesök, sĂ€ger Jonas.
Det Àr ofta mÄnga som kommer hit frÄn andra delar av landet, men den grupp som kommer hit mest sÀllan Àr de som bor nÀra.
â Det Ă€r faktiskt sĂ„ att den nĂ€st största gruppen av vĂ„ra gĂ€ster kommer frĂ„n Stockholm. Den största Ă€r Linköpingsbor, men det Ă€r vĂ€ldigt fĂ„ Mjölbybor faktiskt, sĂ€ger Jonas.
Vad gör ni för att försöka motverka tappet?
â Vi försöker hitta pĂ„ saker för att locka hit folk. Nu drar vi igĂ„ng med pizzakvĂ€llar igen och sĂ„ har vi börjat med brunch. Sen Ă€r vi öppna för vad folk vill ha. Det har vi inte kunnat vara pĂ„ samma sĂ€tt tidigare, förklarar Erika.
â Vi har inte riktigt hunnit med det tidigare, för att vi har vuxit sĂ„ mycket. DĂ„ har vi inte haft personal till att uppfylla önskningar som till exempel att ha kvĂ€llsöppet, fyller Jonas i.
Nu kÀnns det dock som att det finns större utrymme att uppfylla just den hÀr typen av önskemÄl.
â Nu kĂ€nner vi att vi har jĂ€ttemycket personal, sĂ„ vi behöver fylla deras arbetstid.
â SĂ„ nu har vi dels Ă€ndrat vĂ„ra öppettider, sĂ„ vi öppnar en timme tidigare pĂ„ förmiddagen och stĂ€nger en halvtimme senare pĂ„ eftermiddagen. Vi kommer Ă€ven att försöka ha mer kvĂ€llsöppet till hösten.
Erika och Jonas har mÀngder av idéer kring hur man kan utveckla verksamheten och hitta pÄ nya, roliga grejer som kan dra fler gÀster.
â Vi planerar att försöka ha lite mer happenings, kanske lite quiz. Sen drar vi Ă€ntligen igĂ„ng med matlagningskurser igen till hösten, det har vi inte kunnat ha pĂ„ nĂ€stan tre Ă„r. DĂ€r har det varit stor efterfrĂ„gan, berĂ€ttar Erika.
NÄgot som blir tydligt under samtalet med Erika och Jonas Àr att det Àr just somrarna som gör att verksamheten gÄr runt vintertid.
â Det Ă€r somrarna som bĂ€r vintrarna, för de gĂ„r inte lika bra Ă€n. Om vi ska vara Ă€rliga sĂ„ Ă€r vi lite oroliga inför framtiden, sĂ€ger Jonas.
â Det rĂ€cker egentligen med att vi har en eller tvĂ„ dĂ„liga dagar för att det ska uppstĂ„ en oro. Det hĂ€r Ă€r inte bara vĂ„rt levebröd. Det Ă€r vĂ„r dröm, förklarar Erika.