Potatisens dag firas men tappar mark mot kanelbullen

Den 26 oktober firas Potatisens dag. I år ser firandet annorlunda ut på grund av pandemin, vilket gör att det blir svårare att marknadsföra potatisen - som redan har det svårt mot kanelbullen.

På Mjölby Stadshotell firades Potatisens dag med olika former av den gula rotfrukten, samt en potatis-receptbok på display i matsalen.

På Mjölby Stadshotell firades Potatisens dag med olika former av den gula rotfrukten, samt en potatis-receptbok på display i matsalen.

Foto: Fredrik Palmqvist

Mjölby2020-10-26 18:30

– Några som verkligen har lyckats med sin dag är kanelbullen. Det vore drömmen. Men de har helt andra marknadsföringspengar. Att fika är ju vansinnigt inne och det växer upp caféer överallt. Det är inte samma sak med potatisrätter, man kan aldrig få mer glamour kring det, säger Kari Pettersson, potatisodlare och f.d ordförande i Östergötlands potatisodlarförening.

Den 26 oktober, ofta i samband med Mjölbys matmässa, står Potatisodlarföreningen utanför Galleria Kvarnen och Depot Mantorp för att dela ut potatis i alla dess former. I och med pandemin är mässan inställd, vilket påverkar potatisen.

– Vi försöker alltid att tajma in matmässan med Potatisens dag, har vi haft riktigt tur inträffar båda den 26 oktober. I år är ju det mesta inställt men vi har försökt att uppmärksamma dagen med inlägg på Facebook och på infartsskyltar, säger Annelie Ahlström, landsbygdssamordnare på Mjölby kommun.

2009 började "Potatisens dag" att firas i Sverige, inte minst i Mjölby med sin King Edward VII-rondellpotatis. Bakom dagen, som föddes för att uppmärksamma potatisen, fanns Kari Pettersson och Potatisakademien i Alingsås.

– Den 26 oktober instiftade vi att det var Potatisens dag, för då ska vinterpotatisen vara upplockad, säger Kari Pettersson.

Potatisens popularitet har tappat de senaste årtiondena. Lantbrukstidningen ATL rapporterade förra året att det finns drygt 35 procent färre odlade potatisar än för 20 år sen, där främsta förklaringen som anges är att potatisen inte är lukrativ nog. En av de som fortfarande odlar potatis, och plockar upp sin vinterpotatis innan 26 oktober, är lantbrukaren Jacob Eriksson i Skänninge.

– I Östergötland har vi haft en medelskörd i år, som varit något lägre än i fjol, säger Jacob Eriksson.

Hur har pandemin slagit mot er potatisodlare?

– Jag vill inte dra för stora växlar av pandemins påverkan men den potatis som brukar säljas till restauranger och skolor gick inte åt i samma utsträckning. Värre är det i Belgien och Nederländerna där mycket pommes frites-potatis inte blev såld. Annars är det ingen situation som inte går att fixa till för oss odlare. 

Och hur firar du Potatisens dag?

– Med potatis, såklart (skratt). Det blir klyftpotatis ikväll, Queen Anne, i ugnen med lite salt, peppar, franska örter och olja.

Eva Ekeblad är en halvt bortglömd person i potatisens historia. Kemisten som levde på 1700-talet kom på att man kunde tillverka mjöl och brännvin av potatis.
Eva Ekeblad är en halvt bortglömd person i potatisens historia. Kemisten som levde på 1700-talet kom på att man kunde tillverka mjöl och brännvin av potatis.
Karta: Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!