Josefina Syssner är forskare och föreståndare på Centrum för kommunstrategiska studier som förra veckan medverkade i ett öppet seminarium i Mjölby om marknadsföring av platser och besöksnäring.
– Det är viktigt att vara konkret, och att tala visa hur de bilder och berättelser man för fram är kopplade till det övergripande utvecklingsarbetet. Att se varumärkesarbetet som politisk fråga, inte förlita sig helt på konsulter och experter utifrån. Platsmarknadsföring handlar inte bara om näringslivsstrategier, här finns aspekter som rör exempelvis demokrati och samhörighet.
Vad kom upp på mötet?
– En fråga som lyftes var att varumärket för en plats måste vara spetsig för att tränga igenom. Varumärket måste både stå ut och och samtidigt vara så brett att det inkluderar många. Vi diskuterade hur Mjölby hanterar det.
Vad ser du som speciellt med marknadsföringen av Mjölby?
– Arbetet kring potatisen som symbol. En del är skeptiska och har inte förstått varför, speciellt inte potatisen i rondellen. Samtidigt tycker jag att tillväxt- och näringslivschefen ger en ganska rimlig motivering varför kommunen valt den symbolen. Den har gett ett helt annat samarbete med jordbrukarna. Det är en viktig reflektion, varumärket har också konsekvenser för vem man samarbetar med.
Hur ska man undvika att varumärken blir löjeväckande?
– Det är viktigt att fundera kring vad man vill att platsen ska vara, vad som är målet med kommunens strävanden och noga förklara varför. Det är intressant för oss forskare att träffa kommunernas högre tjänstemän. Vi har olika perspektiv.