– Vår bild av läget skiljer sig en del från Skolinspektionens. Jag har stor respekt och ödmjukhet inför vad de säger men jag blir ändå överraskad över en del av kritiken, säger Tommy Gustafson, rektor för Blåklintskolan.
I Skolinspektionens rapport framgår att rektor, biträdande rektor, elevhälsopersonal och lärare på högstadiet inte känner igen bilden som kommit fram när Skolinspektionen intervjuat elever och personal.
Nu kräver Skolinspektionen att Blåklintsskolan åtgärdar de brister som myndigheten anser finns. Skolinspektionen konstaterar att skolan har vidtagit flera åtgärder mot kränkande behandling, bland annat i skolidrottens omklädningsrum, och mot grovt och kränkande språk mellan elever. Trots det fortsätter kränkningar, hävdar Skolinspektionen.
Under sitt besök på skolan närvarade Skolinspektionen vid fyra lektioner. ”På en av de fyra observerade lektionerna pratade eleverna högt, störde varandra, kommenterade varandra och använde ett grovt språkbruk” skriver Skolinspektionen, som anser att Blåklintsskolan inte lever upp till skollagens krav på studiero. ”I samtliga intervjuer framkommer att studieron varierar från att vara god till att det är mycket stökigt”, skriver myndigheten.
Rektor Tommy Gustafson säger att grovt eller kränkande språk bland elever inte är tillåtet på skolan och att inspektörernas vittnesmål gör honom överraskad.
– Skolinspektionen har helt tydligt hört något som skolan har missat. Vi tolererar inget kränkande språk här, säger Tommy Gustafson.
Han hänvisar också till Skolverkets tidigare enkätundersökning om upplevd trygghet bland högstadieelever, där Blåklintskolan fick högt betyg.
I sin rapport från skolan skriver Skolinspektionen att personal ibland inte vill ägna undervisningstid åt att diskutera elevers språk eller uppförande. Tommy Gustafson säger att han inte känner igen den inställningen.
– Det som gäller på skolan är att man tar tag i saker som händer här och nu och inte skjuter upp det. Händer det något som vi måste reda ut så gör vi det direkt, oavsett tidpunkt under skoldagen, säger han.
Inom områdena undervisning och lärande, extra anpassning, särskilt stöd, bedömning, betygsättning och förutsättningar för lärande och trygghet, har Skolinspektionen inga anmärkningar efter besöket på skolan.