Restaurangen lyfter fram lokal mat i ny marknad

Lördagen 4 maj är det premiär för en ny marknad i Mjölby. Det är "Oui!" på Albacken som samlat lokala utställare och producenter till en dag i matens tecken.

På Oui! Albacken pågår förberedelserna för fullt inför matmarknaden den 4 maj. Siri Helenius, Erika Wessbo, Therese Andersson, Felicia Pattersson och Mia Gustafsson ser fram mot en dag i matens tecken.

På Oui! Albacken pågår förberedelserna för fullt inför matmarknaden den 4 maj. Siri Helenius, Erika Wessbo, Therese Andersson, Felicia Pattersson och Mia Gustafsson ser fram mot en dag i matens tecken.

Foto: Jennifer Grönquist

Mjölby2024-04-29 18:00

– Att starta en matmarknad just här i Mjölby hör ihop med den starka mat- och jordbrukskulturen som finns i vårt område. Här på Östgötaslätten finns äggproducenter, kafferosteri, honungstillverkning, surdegsbagerier och mycket mer. Det känns roligt att få visa upp det. Målgruppen för marknaden är det lokala, säger Erika Wessbo på "Oui!".

undefined
"Några av de lokala matproducenterna samarbetar vi redan med. Nu får de en möjlighet att visa upp sig", säger Erika Wessbo.

Totalt har 20 utställare anmält sitt intresse och kommer att finnas på plats under dagen. Alla producenter säljer sina produkter under matmarknaden.

– De allra flesta kommer från närområdet. Några kommer lite längre ifrån, men alla är östgötska livsmedelsproducenter.

Just den helgen, 4–5 maj, händer det mycket i Mjölby. På lördagen är det Stadsloppet inne i centrum som drar publik. Men Erika ser inte att andra evenemang konkurrerar med matmarknaden.

– Vi har i första hand tittat på att det inte krockar med andra matmarknader. Det handlar om att våra utställare ska kunna vara med. Vi tror att det kan vara en fördel att det händer mycket. Först kan man vara med på loppet och springa, sedan kommer man hit. Man kan ju göra flera utflykter på samma dag.

undefined
Erika Wessbo och Therese Andersson hoppas på fint väder den 4 maj. "Jag såg att det skulle bli 17 grader och sol. Det blir perfekt", säger Therese.
undefined
På det största bordet inne i restaurangen står en vacker blombukett. Det är Therese Andersson som bundit den.

I år är det första gången "Oui!" arrangerar matmarknad och Erika menar att de testar sig fram.

– Vi hoppas att matmarknaden ska bli en tradition och något man längtar efter när våren närmar sig.

Marknaden startar klockan 11.00 och är öppen till 16.00.

undefined
Therese Andersson har lagt ned mycket tid för att planera matmarknaden, bland annat att ritat en skiss på var utställarna ska stå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!