Har du någon gång funderat över vad som händer med dina gamla utslitna däck? Eftersom det är Giftfria veckan gjorde Corren ett besök på Mjölby Gummiverkstad för att ta reda på saken.
Bakgrunden till Giftfria veckan är ett examensarbete som gjorts i Mjölby och som handlar om att få hushållen att byta ut sina miljöfarliga kemikalier. Mjölby Gummiverkstad är ett av flera företag som stödjer Giftfria veckan som nu arrangeras av Mjölby kommun.
--Det är en vettig grej och jag tycker alla bör ta sitt ansvar för miljön, säger Magnus Hultgren, ägare till verkstan.
Det märks att det är högsäsong för överallt jobbas det för fullt. Både bilar, traktorer och motorcyklar har lämnats in för att få vinterdäcken utbytta mot sommardäck. Det finns däck av olika sorter staplade på varandra i varje vrå.
SDAB, Svensk Däckåtervinning AB, är den organisation som ser till att däcken återvinns när de inte längre fyller sin funktion. På varje däck betalar konsumenten en avgift, 13 kronor per däck om det gäller en personbil, som ska täcka kostnaden för återvinningen. Utslitna däck som lämnas till Mjölby Gummiverkstad läggs i en container och hämtas sen av Ragnsells och körs till Norrköping. Där granskas vilka av däcken som kan gå till regummering och vilka som måste kasseras.
-- Kanske 30-35 procent av däcken härifrån kan regummeras, uppskattar Magnus Hultgren.
Att regummera innebär att ett nytt lager gummi läggs till och pressas ihop till ett nytt mönster på däcket. Ett personbilsdäck kan i regel regummeras en gång.
-- Sen blir stommen utmattad och då håller den inte. Ett lastbilsdäck däremot kan regummeras två, tre gånger.
När skadorna är för stora på däcket då måste det kasseras. Stålet i stommen återvinns medan gummit klipps sönder och blir till värme i Tekniska verken i Linköping till exempel. Alla värmeverk som använder däck som bränsle är försedda med avancerade anläggningar för rökgasrening.
Magnus Hultgren berättar att det just nu pågår en hel del förändringar i däckbranschen för att verksamheten ska bli mer skonsam för miljön. Till exempel pratas det mycket om så kallade HA-oljor. Det är en slaggprodukt från olja som läggs i däcken och som många leverantörer nu tagit bort och ersatt med giftfria oljor.
-- Inom en femårsperiod har de flesta gått över till giftfria oljor, bedömer Magnus Hultgren.
Även blyvikterna som placeras på däcket för att kompensera obalans kommer att bli förbjudna från och med 1 juli i år. I stället kommer producenterna tvingas tillverka vikter i zink eller något annat mer miljövänligt material.
-- Nackdelen är att de blir två till tre gånger så dyra. Men miljön kostar ju, så är det, konstaterar Magnus Hultgren.