Vid Bjälbotullskolan i Skänninge har förskolebygget pågått en tid. I september ska förskolebarnen kunna flytta över dit från lokalerna intill. Därmed kan man börja bygga om den befintliga förskolan till skollokaler.
Där ska det bland annat bli nya personalutrymmen och ett ombyggt kök. Det blir även en ny matsal, uppdelad i två delar så att förskolebarn och skolbarn får separata delar som ändå hänger ihop.
När det gäller matservering på nybyggda förskolor går trenden mot att ha ett mer gemensamt matrum i anslutning till köket. Tidigare har det varit mer vanligt att förskolebarnen äter på sina respektive avdelningar.
– Vi har varit på studiebesök och sett hur man jobbar så, bland annat i Linköping och Motala, säger Karl-Johan Sjödin som är verksamhetschef för grund- och förskolor vid Mjölby kommun.
– Det blir mindre transporter när matrummet ligger i anslutning till köket där maten bereds. Man slipper köra runt med vagnar till olika avdelningar, tillägger Thomas Kinell, utbildningsstrateg.
Och barnen äter vid olika tidpunkter så det ska inte behöva bli någon slamrig barnbespisning av äldre modell.
När kommunen planerar kommande förskolebyggen är det så man tänker sig upplägget. Först i tur för helt nya förskolor är Sjunningsfält i östra Mjölby. Där har talats om sex avdelningar, det vill säga cirka 120 barn. Antalet barn gäller fortfarande, men man tänker sig att arbeta med mindre grupper och talar nu om åtta ”hemvisten”.
– Det finns ett tydligt pedagogiskt tänkande med att ha något mindre barngrupper. Vi vill ju bort från omsorg och mot mer pedagogik, säger Karl-Johan Sjödin.
Det påverkar förstås personalgruppens utformning. Man vill kunna ha mer extra ytor i form av olika ateljéer. Även här blir det ett gemensamt matrum, men denna yta ska även kunna användas flexibelt till annat än att bara äta i.
Verksamhetsbeskrivningen pågår och nästa steg är att upphandla själva bygget. En projektgrupp med deltagare från flera förvaltningar har tillsatts. Målet är att kunna öppna hösten 2019.
Mer oklar är tidsplanen för de två andra planerade förskolorna, Sörby i Mjölby tätort och Fall i Mantorp. Men delvis kommer projekteringen ske parallellt med byggnationen i Sjunningsfält. I Sörby återstår frågor om hur stor förskolan ska vara. Utbildningsförvaltningen har sagt att man behöver kunna bygga ut de planerade fyra avdelningarna till sex. Men detaljplanen medger i dagsläget inte en så stor byggyta.
I Fall – som är det planerade nya bostadsområdet söder om järnvägen i Mantorp – råder det ingen brist på utrymme. Däremot är det oklart när detaljplanearbetet kan vara färdigt.
Tanken är att de fyra nya förskolorna ska kunna ersätta ett antal tillfälliga lösningar som finns i kommunen i dag. Det gäller till exempel Skogslund som är en tidsbegränsad inhyrd lösning, liksom Svartå förskola i Pingstkyrkan, eller de paviljonger som finns vid Kungshöga och Vifolkaskolan.
– Det är bra lokaler som kommer att behövas under byggtiden, men de är inte kostnadseffektiva. Små enheter är kostsamma och sårbara, menar Thomas Kinell.
Men han menar att det inte går att säga i dag hur många av dem som kommer att avvecklas och när detta sker. Behovet kan ändra sig under de kommande två åren.
Någon kris är det inte i alla fall. Kön till förskoleplatser betas av. I Mantorp har man tillgång till en paviljong där femåringar går i dag. När skolutbyggnaden är klar frigörs ytterligare en paviljong där.