Lokalerna på Studio 21 i centrala Mjölby är stora och luftiga. Det är lugnt den här förmiddagen efter påsk. I sommar ska ägaren och frisören George Saado utbilda 18 stycken unga talanger här. För 39 000 kronor ska de på sex månader enligt annonsen bli professionella frisörer och stylister.
- Jag startar den här utbildningen för att det är många som har som dröm att bli frisör, men som inte kom in på gymnasiet, säger han.
Att det redan utbildas fler frisörer än det finns marknad för tycker han inte är något negativt. Tvärtom ser han fördelar med ökad konkurrens.
- Det måste finnas konkurrens. Utan det kan man inte utveckla sig.
På utbildningen, som är fyra timmar varje vardag, ska eleverna få både praktiska och teoretiska färdigheter. Än så länge är George Saado ensam lärare, men han arbetar på att få tag i ytterligare någon.
Den som läser till frisör på gymnasiet gör det i tre år och behöver därefter praktisk erfarenhet innan han eller hon får göra yrkesprov för ett så kallat gesällbrev. Gesällbrev är branschens bevis på god utbildning och kunskap. George Saados utbildning är bara sex månader, men han säger att den är så pass effektiv att hans elever ändå får bra kunskaper.
- På gymnasiet läser de en massa andra ämnen också, och hos mig är det mycket teori som man pluggar hemma, så där sparar vi tid.
I annonsen står det att man blir "professionell frisör", men man får inte gesällbrev?
- Man får inte gesällbrev, men man blir professionell. Det informerar jag eleverna om. Det är inte lika vanligt med det i dag som för femton år sedan. Det är ingen garanti att få det på gymnasiet heller.
Är det inte viktigt med gesällbrev?
- Det finns folk med gesällbrev som är dåliga frisörer, och sådana utan som är jätteduktiga. Jag tror folk förstår att det som är viktigt är att man är en duktig frisör, sen kan man ha vilket diplom som helst.
Han håller med om att det behövs praktisk erfarenhet efter utbildningen. Själv kan han dock inte erbjuda plats åt alla.
- Hälften kan kanske få platser hos mig, men man får jobba lite själv också. Förhoppningsvis får de praktik, men det finns inga garantier. Det gäller inte bara mig utan hela branschen.
George Saado har skulder till kronofogden på över 100 000 kronor, men att utbildningen bara skulle vara ett sätt att komma på fötter ekonomiskt förnekar han bestämt.
- Nej, jag gör det här för att sprida min klippteknik till andra. Men självklart hjälper det. Jag hade tidigare salong inne i Linköping, men det blev för dyrt. Det är därför jag flyttade till Mjölby. Jag försöker kämpa och komma på fötter igen, och självklart ska jag reda ut skulderna så fort jag kan.