Det är de båda kommunerna tillsammans med MSE (Mjölby Svartådalens Energi AB) som inleder ett samarbete där Vadstena får tillgång till biobränsleproducerad värme från Mjölby kraftvärmeverk och Mjölby får tillgång till en alternativ vattentäkt.
Ett första steg togs i höstas och nu är kommunerna beredda att teckna avtal sinsemellan och med MSE. Planen är att byggstarten för ihopkopplingen ska ske 2023.
– Råvatten är en jätteviktig resurs. När det händer saker med den är samhället väldigt sårbart. Att ha ytterligare en vattenväg ger trygghet, menar Cecilia Burenby (S), kommunalråd i Mjölby.
Hennes motsvarighet i Vadstena, moderaten Peter Karlsson, ser möjligeten att med MSE få ner priset på fjärrvärme vilket kan öka kundernas vilja att koppla in sig.
– Det blir en mer resurseffektiv uppvärmning, menar han.
Att små kommuner har mycket att vinna på att söka samarbete är de överens om. Det handlar både om ekonomiska fördelar, men även ett sätt att säkra resurstillförseln i tider av klimatförändring.
Med det här samarbetet kan det plussas på ytterligare områden, till exempel när det gäller laddinfrastruktur och bredband.
Kan fler kommuner i västra länsdelen involveras?
– Det är inte uteslutet att fler kommuner öppnar för att bygga ihop infrastruktur, som till exempel fjärrvärmenät, menar Fredrik Remneblad, vd för MSE.
– Vi vill samverka med dem som bor runt omkring oss. Vi har redan i dag ett omfattande samarbete på olika områden, menar Cecilia Burenby.