Samarbete med risk för splittring

Kompromiss och samsyn eller splittring och motsättning? I Mjölbys kommunpolitik har de borgerliga partierna delat upp sig mellan majoritet och opposition.

Mellantid. Två år sedan valet, två till nästa. I Mjölby håller den borgerliga alliansen inte ihop. C+KD styr ihop med S och MP, medan liberaler och moderater är i opposition.

Mellantid. Två år sedan valet, två till nästa. I Mjölby håller den borgerliga alliansen inte ihop. C+KD styr ihop med S och MP, medan liberaler och moderater är i opposition.

Foto: Mia Karlsvärd/Sune Johansson

Mjölby2016-09-20 18:05

Nu har halva mandatperioden gått och det blocköverskridande samarbetet i Mjölby kommun går in på sitt tredje år.

Åtta partier verkar i Mjölbys kommunfullmäktige. De fyra ”allianspartierna” delade upp sig mellan majoritet och opposition efter valet 2014. KD och C bildade ny allians ihop med S och MP, medan M och L sitter i opposition.

Det var inte det lättaste beslutet att ta när KD:s och C:s partigrupper valde att bryta samarbetet med de andra två och bilda politisk majoritet med socialdemokrater och miljöpartister.

– Det var ett enormt stort steg. Vi hade mycket diskussioner i gruppen, säger Tommy Engback som är gruppledare för Kristdemokraterna i Mjölby.

– Vi vände och vred på det. S och C har samarbetat tidigare och vi valde detta med möjligheten att kunna vara med och påverka, säger hans kollega i Centern, Birgitta Gunnarsson.

Det fanns inte många alternativ med givet valresultat. Det enda realistiska kunde vara att den borgerliga fyrpartialliansen – som gått till val på ett gemensamt program – bildade majoritet med hjälp av Sverigedemokraterna.

– Det var aldrig ett alternativ för oss, säger Birgitta.

– Jag är inte säker på att väljarna är helt medvetna om vart deras röster ledde, säger Monika Gideskog (M), inte utan en viss bitterhet i rösten.

Jo, visst är hon besviken på att alliansen splittrades, att vänner blev fiender, om man vill spetsa till det. Men det är ju helt och hållet ett resultat av väljarnas beteende. Demokrati ska kanske inte främst vara lätt.

Det är inte bara i Mjölby som valresultatet ställt till det. På riksplanet tvingades Löfven hota med nyval för att kunna minoritetsregera. I länets kommuner finns det knappt en enda kombination av partisamarbeten som inte prövats. Gemensamt är att S nu sitter i samtliga kommunstyren, sedan de ersatt Moderaterna i Ödeshög. En annan gemensam nämnare är att man sökt lösningar för att undvika att SD får för stort inflytande.

– Ideologin styr inte partierna i lika hög grad på kommunnivå. Här har vi mer praktisk politik, menar Curt Karlsson (L). Mycket av verksamheten finns i fasta strukturer. Det handlar mer om förvaltning av det som redan finns.

– 80 procent av kommunens budget går till löner. Det finns inte så mycket kvar att besluta om, lägger Monika Gideskog till.

Klimatet i kommunstyrelsen är bra, tycker de. Alla lyssnar på varandra, även om oppositionens förslag röstas ner. De tycker att Socialdemokraterna öppnat för lösningar som egentligen är borgerliga. Till exempel när det gäller att släppa in andra aktörer i omsorgen.

Beror det på att det sitter borgerliga politiker i majoriteten?

– Snarare en förskjutning inom socialdemokratin, menar Curt Carlsson och tror att problemen som uppdagats med vanvård på ett demensboende i Skänninge och lett till anmälningar kan få upp fler ögon för att det inte alltid är bättre med kommunalt huvudmannaskap.

KD och C tycker att samarbetet i majoriteten gått mycket bra. De upplever inte att de behövt kompromissa bort några hjärtefrågor. ”Ingen har ångrat sig”, säger de. Tvärtom ser de att de kunnat få igenom sina egna idéer.

– Jag tänker främst på landsbygdsskolorna som vi stridit för, säger Birgitta Gunnarsson.

– Och att omsorgen fått ett ordentligt tillskott. Att vi fått igång byggandet, tycker Tommy Engback att KD kunnat driva på.

Andra inslag av borgerlig politik tycker de är satsningen på kommunens näringslivsarbete och att man öppnat för utomstående finansiärer vid framtida skolbyggen.

Vad tror ni att era väljare tycker om ert vägval för två år sedan?

– Jag tycker inte att det är svårt att motivera vårt val för väljarna. Vi har fått inflytande på politiken. Alliansen var ense om att inte söka stöd hos SD, säger Birgitta.

Är det lättare att samregera när det är goda tider i Mjölby?

– Jag tror att vi hade kunnat komma överens även i en dålig ekonomi. Och kommunen står inför tuffa utmaningar, med krav på effektivisering och stora investeringsbehov, menar hon.

Att det är ganska kyligt mellan de forna alliansvännerna är uppenbart, även om varken Tommy eller Birgitta verkar så villiga att prata om det. De tycker att stämningen är bra i kommunstyrelsen där alla partier utom V finns representerade.

– Det var ganska märkligt på höstens första ks-sammanträde. Det var bara en S-ledamot närvarande. Resten var borgerliga. Ändå vann S-förslagen, säger Curt Karlsson.

Kommer det att gå att efter nästa val återuppväcka fyrpartialliansen?

– Allt är väl möjligt. Det beror helt på valresultatet. Det blir intressant att se hur de kommer att göra i valrörelsen.

Och i rikspolitiken? När blir det en blocköverskridande regering?

– På riksplanet är partierna hårdare profilerade. Ingen vill bryta allianserna. Men jag tror folk börjar lessna på blockuppdelningen, säger Monika Gideskog.

Och någon valsamverkan i Mjölby blir det inte 2018.

– Vi går till val som enskilt parti, slår Birgitta Gunnarsson fast redan nu.

Övriga partier

– Ideologisk prostitution.

Vänsterns Franco Sincic skräder inte orden när han sammanfattar den politiska situationen i stadshuset.

Han tycker att C och KD lagt sig för Socialdemokraterna – för att få nämndposter som tack för sitt stöd. Å andra sidan tror han att V också kunde ha suttit med i den styrande koalitionen.

– C och KD ställde som krav att vi inte var med, fick jag veta. Inte från dem utan från Cecilia Vilhelmsson.

Eric Westerberg (MP) tycker inte att det är stor skillnad på att regera tillsammans med den borgerliga duon i stället för med V, som förra mandatperioden.

– Vi har ett gott lyssnande. Och jag måste hylla Cecilias ledarskap som får människor att mötas. Höger-vänster-tänket har inte så stor betydelse på kommunnivå, tycker han.

Cecilia Vilhelmsson, S-kommunalråd, håller med om det goda samarbetsklimatet.

– Visst finns det ideologiska skillnader i botten, men vi fokuserar på de lokala frågorna här och nu och alla är lyhörda för varandra.

Hon menar att det handlar om att det finns en fungerande personkemi. Hon tycker inte heller att det märks någon tydlig splittring mellan de borgerliga partierna.

Att det skulle finnas en smärtgräns för hur många partier man kan vara i en majoritet förnekar hon, och öppnar därmed för möjligheten till en ännu bredare koalition efter nästa val – även om hon inte vill spekulera i det nu.

Sverigedemokraterna gick framåt starkt i förra valet och fick en plats i kommunstyrelsen. Men Runar Öhman (SD) menar att den nuvarande majoriteten kom till enbart som ett sätt att undvika dem.

– Det förekom aldrig ens en diskussion med oss. Men jag är övertygad om att SD växer ytterligare i nästa val och då går det inte längre att undvika samarbete, säger han.

De två partier, SD och V, som var de enda som ökade i förra valet har alltså båda isolerats och marginaliserats.

Nya allianser

S+M. En del anser att Löfven borde ta Kinberg Batra i hand. Så har man löst det i Åtvidaberg. De två stora går ihop mot de små.

S+M+Mp. Söderköping hittade en lösning som på NT:s ledarsida beskrevs som en socialdemokratisk kupp.

Kd+C+S. I Ödeshög ville Moderaterna ”ta en paus i samarbetet” efter oenighet om Boets skola. S fick sin första nämndordförandepost någonsin.

S+C+M+MP+KD+SD. Ydre har samstyre, men det är inte alla partier som är representerade i kommunstyrelsen.

S+MP+C+L. Region Östergötland har också en blocköverskridande majoritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om