Det gamla underlaget har tagits bort inne i ridhuset. Det håller på att ersättas med ett nytt i flera lager. En fiberduk täcker ett lager av stenmjöl och grus i botten. På den ligger ett nät av perforerade vattenslangar som fixeras och skyddas av kassetter av plast som ska bära verksamheten i ridhuset. Överst ligger ett ungefär tio centimeter tjockt lager av sand – nämligen dubbeltvättad Vätternsand.
– Vi blir det tionde ridhuset i Sverige som får det här systemet. Det är en tysk uppfinning som funnits i ett tiotal år, berättar Ingrid Törnblom som är chef för Mjölby ridskola.
Bevattningssystemet är helt automatiskt. Sanden hålls fuktig genom vatten som droppar underifrån genom rörsystemet. Man kan jämföra det med en sandstrand. Ju fuktigare sand, desto hårdare blir underlaget att gå på.
– Vi kommer att kunna reglera detta så att man kan få ett något hårdare underlag när vi har tävlingar i ridhuset. När vi har lektionsverksamhet kan man ha det lite lösare, säger Ingrid Törnblom.
Hon och Amanda Gustafsson som är ordförande i ridklubben Mars (Mjölby allmänna ryttarsällskap) är mycket glada över att Mjölby kommun satsar på den här investeringen.
Amanda Gustafsson och ett 20-tal andra medlemmar i klubben har hjälpt kommunanställda och leverantören med arbetet att få det nya systemet på plats. Ridhuset är nästan 2 000 kvadratmeter stort så det tar flera dagar att få det färdigt, trots att så många hjälpt till. Under veckan har man inte kunnat använda ridhuset, men på måndag ska det vara ridbart igen.
Det är kommunen som äger ridanläggningen och nu satsar de omkring 700 000 kronor som det kostar. Magnus Norrbom, som är kultur- och fritidsstrateg vid Mjölby kommun, tror att det är en klok investering.
– Vi har haft problem med fukt i ridhuset som riskerar att skada konstruktionen. Huset är byggt för att vara uppvärmt, men sedan man slutat med det så blir det kondens på väggar och tak eftersom man måste vattna banan, berättar han.
Vattningen behövs för att minska dammet i luften i ridhuset och för att ge banan rätt ridyta. Nu kommer vattningen ske automatiskt med ett jämnt och kontrollerat resultat, och utan så mycket avdunstning. Och utan att det dammar.
Magnus Norrbom menar att kommunen satsar mycket pengar på anläggningar vars användning domineras av pojkar.
– Det är viktigt att göra satsningar även på verksamheter där flickor är i majoritet, säger Magnus Norrbom.