Det är sverigedemokraten Andreas Östensson som skrivit en motion till kommunfullmäktige där han pekar på de svaga resultaten i svenska skolor och menar att mobiltelefonerna, som allt fler och allt yngre barn använder, är en del av problemet.
Han hänvisar till forskning som visar att det är de elever som inte är högpresterande som drabbas värst i form av koncentrationssvårigheter. Han refererar till uppgifter från Skolverket att 28 procent av gymnasieeleverna anser att de blir störda i skolarbetet av sin egen telefonanvändning. Många lärare störs också, menar han.
– Jag tycker att det är viktigt att vi från kommunen talar om hur vi vill ha det i klassrummen, säger Andreas Östensson.
Hans och SD:s förslag är att det ska finnas en skriven policy som rekommenderar rektorerna i kommunen att införa mobilfria lektioner, förutom när sådana hjälpmedel används i pedagogiskt syfte.
– Jag tycker inte att det räcker att säga att varje skola får lösa det här på sitt sätt, säger han.
Övriga partier i kommunstyrelsen går dock på remissvaret från utbildningsnämnden, som har låtit förvaltningen gå igenom hur det fungerar i dag i skolorna. I denna rapport menar man att problemen inte är så stora och att skolorna använder de åtgärder som är möjliga enligt skollagen.
Enligt Skolinspektionen är det inte möjligt att ha ett generellt förbud mot telefoner på skolans område. Däremot kan en lärare omhänderta en elevs telefon om eleven stör på lektionen. Man kan också, efter en gemensam överenskommelse mellan elever och personal, lämna ifrån sig telefoner i början av skoldagen, eller i början av respektive lektion, för att efteråt återfå dem.
Detta hanteras olika på olika skolor, konstaterar tjänstemannarapporten. Ordningsreglerna på skolorna arbetas fram ihop med eleverna. På Trojenborgsskolan i Skänninge lägger eleverna ifrån sig sina telefoner i början av varje lektion.
– På syslöjden har eleverna sytt speciella tygfickor som är uppsatta på väggen. Där lägger de sina telefoner med ljudet avstängt. Det fungerar i de flesta fall, säger Mats Olsson.
Han är rektor på skolan sedan i höstas och tycker att det fungerar bra. Lärarna jobbar aktivt mot felaktig användning, både av mobiler och de surfplattor som alla högstadieelever fick i höstas.
– En elev blev avstängd från sin padda i två veckor efter att ha lagt upp en sida med tips på bus, men det har vi rätt ut nu, berättar han.
Men Andreas Östensson, som själv har barn på Trojenborgsskolan, tycker inte att det systemet verkar tillämpas konsekvent.
Motionen kommer att behandlas på nästa fullmäktigemöte. Han hoppas att det ska bli debatt om frågan då.