För två år sedan gick pappa Micko i pension som butikschef på Ica Supermarket i Mjölby. Samtidigt blev det dottern Sigrid som tog över jobbet. Hon var färdig civilekonom med målet att jobba med ledarskap. Men inte nödvändigtvis i föräldrarnas Ica-butik.
– Jag ville jobba med ekonomi och ledarskap. Och det gör jag ju nu. Det blev här och det är jättebra. Det är ett arbete som är väldigt givande.
Hon säger att hon valde med hjärtat.
Det senaste året har hon gått flera utbildningar i ledarskap på Ica-skolan.
– Både om att leda sig själv, och andra. Självutveckling är viktigt och att få balans i sitt ledarskap. Att skapa ledare bland de anställda, och att inte ta med för mycket jobb hem. Och sprida arbetsglädje.
Den viktigaste egenskapen hos en chef tycker hon är engagemang. Att det är ett personligt och äkta ledarskap.
– Jag leder mycket genom glädje. Att vara positiv. Jag är en glad person och vill att det ska vara trivsamt i butiken, både för kunder och anställda.
Hon försöker alltid vara glad på jobbet.
– Jag är ju här för att jag älskar mitt jobb, säger hon och med ett stort leende.
På Ica-skolan utbildar sig fler av de 40-talet anställda i butikens olika avdelningar. Det kan handla om grönt, deli eller kolonial. Som butikschef är Sigrid överallt, men med särskilt ansvar för blommorna.
Ska du också bli Ica-handlare?
– Ja, det är min vision och mitt mål. Det vore ju fantastiskt om det blev här. Att det vandrar vidare en generation till. Det är inte givet att det blir den här butiken. Men en framtid inom Ica tänker jag mig, säger Sigrid.
Men det är inte bara att ta över efter föräldrarna. Utbildning är nödvändig, och för att bli handlare kan det vara bra även att jobba i andra butiker och få erfarenhet.
Att jobba ihop med familjen, och ha mamma Lotta och morbror Anders som chefer fungerar väldigt bra. En resurs, tycker hon, men är även medveten om att nackdelar finns. Till exempel att jobbet kan följa med hem till middagsbordet.
– Där måste man sätta en gräns. Men det har mest varit en trygghet, tycker hon.
Första gången hon jobbade i familjens Ica-butik var hon 14. På sommarlovet ryckte hon in och paketerade jordgubbar åt kunderna. Sedan har hon varit på olika ställen i butiken under sin utbildningstid. Roligast tycker hon det var i delikatessdisken.
Nu som butikschef är hon också överallt, även om mycket tid går åt till administration och planering.