Skapade boende på 72 timmar

Azadeh Pendaris arbete med att öppna ett evakueringsboende i Skänninge gav henne en finalplats i kategorin ”Årets insats” på Framtidsgalan.

Finalist. Azadeh Pendari, chef för arbetsmarknadsenheten på Mjölby kommun, är i final i kategorin "Årets insats" i Framtidsgalan.

Finalist. Azadeh Pendari, chef för arbetsmarknadsenheten på Mjölby kommun, är i final i kategorin "Årets insats" i Framtidsgalan.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2016-10-04 00:00

Azadeh Pendari är sedan tre år Mjölby kommuns arbetsmarknadschef. Då kom hon från en ideell organisation som sysslat med arbetsmarknadsinsatser genom att driva ESF-projekt. I Mjölby fick hon börja med att organisera om en vildvuxen avdelning som växt ut i ett antal projekt utan direkt samordning. Avdelningen hade överskridit sin budget och hennes första uppdrag blev att stabilisera verksamheten och ge den en tydligare roll och funktion. Det innebar även att antalet anställda minskade.

– Det var slitsamt och tufft för personalen, säger hon. Men det var värt det. För i dag har vi en stark och tydlig verksamhet som är under ständig utveckling som vi är oerhört stolta över.

Men det är främst för arbetet med evakueringsboendet på Trojenborgsskolan i Skänninge och i Mjölby som hon nominerats och valts ut till finalheatet av Framtidsverket i kategorin Året insats.

– Jag blev tillfrågad om jag kunde leda arbetet med föreberedelser inför en väntad förfrågan från Migrationsverket, säger hon och berättar att hon aldrig tvekade trots att uppdraget att öppna ett boende på 72 timmar kan tyckas näst intill omöjligt.

För det skulle visa sig att det inte bara handlade om att skaffa tak över huvudet åt en grupp flyktingar i ”någon vecka” som det stod i beställningen från Migrationsverket. Boendet i Skänninge blev kvar i tio månader.

Det var en av de frågor hon fick av juryn som ska kora årets insats: ”Varför tog du på dig det här uppdraget?”

– De undrade om jag gick hem och sov på saken. Men det var inget att sova för. Vem kan göra ett annat val? Vi har så många goda krafter i kommunen, menar Azadeh.

Förutom de praktiska problemen, med att ställa i ordning gymnastiksalen, ordna toaletter och annat, så handlade det främst om att skapa tydliga spelregler och kommunikationen mellan alla inblandade krafter.

– Och att ge människorna en värdig vardag och känsla för sammanhang.

Ideella krafter samordnades, skolans rektor fick med sig lärare och elever. En pensionerad rektor kallades in som platschef för boendet. Information gavs till oroliga Skänningebor och föräldrar.

– Vi mötte den oro som fanns helt öppet och genom att finnas på plats. Öppenheten valde vi medvetet, säger hon och tycker inte att några stora misstag gjordes.

Inte minst eleverna på Trojenborgsskolan hjälpte till att sprida en positiv attityd till flyktingmottagandet.

– De gick hem till sina föräldrar och berättade om att de fått nya kompisar.

Att flyktingarna, från att när de anlände varit väldigt skeptiska till att klumpas i hop i en gympahall, efter hand inte ville flytta därifrån kan ses som att det inte var helt fel skött.

Nu står arbetsmarknadsenheten inför en ny omorganisation, när man ska in under omsorgs- och socialförvaltningen. Samtidigt utvecklar Azadeh Pendari verksamheten i Norrgården.

Alltfler deltagare anvisas till enheten. Det startas ett större jobbkafé, som inte är ett kafé utan en jobbsökaraktivitet med digital inriktning. Mässhallen i byggnaden ska utvecklas för bättre möjligheter att ordna aktiviteter och utställningar. Dessutom bygger hon och hennes team upp en Hälsoverkstad som ska heta ”Jag AB”, som handlar om vikten av träning, hälsa och kost – för att deltagarna ska kunna hålla sig friska i arbetslivet.

– Där får jag utlopp för mitt ”fritidsintresse” att inreda och dekorera, säger hon.

Framtidsgalan 2016

Azadeh Pendari

Bor: På landet utanför Linköping. Ursprungligen från Iran.

Familj: Sambo och två barn.

Ålder: 36

Framtidsverket AB

Organisation som arbetar för jobben inom offentlig sektor. Ordnade förra året för första gången Framtidsgalan där ett antal priser delas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om