Socialen behöver nya och bättre lokaler

Det är inte bara skolan som har lokalbehov. Även social- och omsorgsförvaltningen står inför omflyttningar.

"Medaljen". Huset, som i dag innehåller socialförvaltningens råd och stöd-verksamhet, ska rivas. Lokalerna måste ersättas.

"Medaljen". Huset, som i dag innehåller socialförvaltningens råd och stöd-verksamhet, ska rivas. Lokalerna måste ersättas.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2016-08-26 07:00

Det handlar dels om en ombyggnad av Individ- och familjeomsorgens (IFO) lokaler i stadshuset. Dessa behöver bli mer ändamålsenliga och säkra i tider av ökad risk för hot och våld.

Dels är det avdelningen "Råd, stöd och behandling" som i dag sitter i lokaler som ska rivas inom ett par år.

Byggnaden på Kyrkogatan 23 har fått namnet "Medaljen" efter att Lagerströms Fabriksaktiebolag fram till 1974 tillverkade medaljer där. Senare renoverades fastigheten av – och blev kontor åt – Egirs bygg.

I den nya detaljplanen för de båda kvarteren Häxan och Bålet finns byggnaden inte med utan ska rivas för att lämna plats åt bostadsbyggandet längs Svartåstrand. Socialförvaltningen disponerar cirka 1 200 kvadratmeter i byggnaden och dessa kontor måste alltså ersättas. Bland annat rör det sig om Mjölbys fältsekreterare.

– Vi har tagit fram en skiss på nya lokaler på Industrigatan. Det handlar om att riva en del av byggnaden Industrigatan 1 och bygga en ny huskropp på samma plats. Ytterligare en del av byggnaden kan byggas om, säger Michael Agu på kommunens fastighetsbolag Fami.

Nästa vecka ska Famis styrelse ta ställning till om man vill genomföra bygget. Därefter kommer man lämna ett hyreserbjudande till förvaltningen för godkännande.

– Det handlar bland annat om att komma överens om en hyresnivå. Det kommer säkert att bli en annan hyra än den man har i dag. Men fördelen med att bygga nytt är att man får helt ändamålsenliga lokaler, menar Michael Agu.

Det har framförts en önskan från omsorgs- och socialnämnden att samlokalisera IFO med råd, stöd och behandling – båda är ju utåtriktade verksamheter med besök från kommuninvånare med olika behov. Men att uppfylla denna önskan måste skjutas på framtiden.

I stället håller man på att utreda möjligheten att bygga om IFO:s lokaler i stadshuset.

– Det handlar framför allt om säkerhetsaspekter – både för personal och besökare, säger Håkan Davidzon, utvecklingsledare på omsorgs- och socialförvaltningen.

Fastighetskontoret har fått i uppdrag att utreda hur lokalerna kan förbättras, byggas om eller byggas ut.

På IFO jobbar 15 handläggare som dagligen möter "frustrerade utsatta människor, ibland påverkade, vuxna, ungdomar och barn", enligt socialförvaltningens kravspecifikation där det talas om att man vill ha insynsskyddade och ljudisolerade rum, reträttvägar för handläggare, en bemannad reception och väntrum med toalett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om