Starka protester mot besparingar på fritidsgårdarnas verksamhet

Nu protesterar föräldrar, fältsekreterare, fritidsledare, och framförallt eleverna mot utbildningssnämndens beslut att stänga rastverksamheten på skolorna.

– Här finns engagerad personal som bryr sig säger Jonatan Falklöf fältsekretare, till h, Tillsammans med eleverna Albin Sniwe Johanna Sandström och fritidsledaren Robert Olsson reagerar de mot beslutet om att rastverksamheten ska upphöra.

– Här finns engagerad personal som bryr sig säger Jonatan Falklöf fältsekretare, till h, Tillsammans med eleverna Albin Sniwe Johanna Sandström och fritidsledaren Robert Olsson reagerar de mot beslutet om att rastverksamheten ska upphöra.

Foto: Mia Karlsvärd

MJÖLBY2014-03-06 06:30

Utbildningsnämnden har sedan tidigare beslutat att lägga ner rastverksamheten på skolorna i Mjölby kommun från och med årsskiftet 2015. Det innebär att samtliga fritidsgårdar bara kommer vara öppna på kvällstid i kommunen.

På Caffis är det fullt med elever. Caffis är cafeterian och uppehållsrummet för eleverna på Blåklintskolan. Det är förmiddag och flera elever äter smörgås, pratar, spelar spel, och skrattar.

– Många elever kommer hit när de missat frukosten hemma, säger Robert Olsson fritidsledare.

Men det är inte bara för smörgåsarna eleverna söker sig till Caffis om dagarna.

– Den här platsen är en mötespunkt för oss, en social knutpunkt. Hit kommer även lärarna på rasterna. Här kan vi göra läxor och snacka med personalen om allt. Både när vi elever mår bra, och mindre bra, säger Albin Sniwe.

Tillsammans med flera elever har Albin Sniwe och Johanna Sandström upprörts över beslutet av att stänga Caffis på dagtid. En förälder har tagit initiativ till att samla in namn via en protestlista mot stängningen.

Hur ska kommunen spara pengar om de inte lägger ner rastverksamheten?

– De ska inte spara på det som är viktigast. Skolan. Vi skulle bli helt handlingsförlamade utan Caffis. Som Helan utan Halvan, säger Albin Sniwe.

– Kommunen prioriterar lustigt. Istället för att lägga pengar på skolan, gör man en rondell med en ful potatis, säger Johanna Sandström.

Vart ska vi ta vägen på rasterna frågar sig flera elever när vi sitter och pratar. Skolan har ingen naturlig mötesplats, där man inte skulle störa andra lektioner, menar flera av eleverna.

– Skolan ska vara en plats där vi ska trivas, och lära oss. Vart ska vi ta vägen när vi inte har lektioner, frågar sig Johanna Sandström.

En annan elev föreslår att man kan stänga kafeterian i kommunhuset istället.

– Hur kan man förbise våra behov, och bara köra över oss, säger Albin Sniwe.

Det är nu dags för Johanna Sandström och Albin Sniwe att gå på lektion igen.

Jonatan Falklöf fältsekreterare i kommunen har tillsammans med sina kollegor skickat in en konsekvensbeskrivning, vad följden kan bli vid en nedskärning av verksamheten.

– Vi har rastverksamheten på skolorna som en knytpunkt. Eftersom vi jobbar uppsökande är det viktigt med den informationen och kontakten vi får här. Det arbete fritidsledarna gör dagtid är viktigt. Här finns engagerad personal som bryr sig, säger Jonatan Falklöf.

Robert Olsson som jobbar som fritidsledare tror att risken är stor att det blir större personalomsättning med försämrade scheman, och lägre procent arbetstid.

Varför är det viktigt att ni fritidsledare arbetar dagtid?

– Det är här vår målgrupp finns, de, som vi vill ge en meningsfull fritid. Det är här på skolan ungdomarna är. Alla går inte till fritidsgården på kvällen. De behöver oss vuxna som förebilder, och som stöd, säger Robert Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om