Med sina enbart 35 år har Christian Moborg redan hunnit skapa sig en imponerande meritlista. Direkt efter examen från Dackegymnasiet i Mjölby flyttade Christian Moborg till Göteborg och började jobba på flera kvarterskrogar. Efter Göteborg bestämde han sig för att flytta utomlands och provade lyckan i södra Frankrike, nämligen Nice.
När Christian Moborg sen fick nog av den salta havslukten från medelhavet begav han sig istället till London.
Restaurang på polcirkelnEfter två år i det regniga England gick flytten än en gång till Göteborg och det var nu Christian Moborg började bli känd i svenska matlagningskretsar. 2004 deltog han i tävlingen Årets kock och gick till final och tillsammans med en kollega startade han sedan en restaurang på polcirkeln.
– Vi öppnande en restaurang i Norrland i en by med 71 invånare. Det var mycket turister under sommaren så det gick väldigt bra och 2006 blev vi Årets krog i Sverige. Men det blir ganska ensamt där uppe på vintern så vi flyttade tillbaka till Linköping 2007 och tog över Stångs Magasin, säger Christian Moborg.
Testa något nyttMen Christian Moborg har inte bott i hemstaden sedan 1997 och nu blev hemlängtan för stark. I höst flyttar han med familjen till Mjölby och på tisdagen började han på sitt nya jobb som kökschef på Slomarps äldreboende.
– Jag vill testa något nytt och bidra till att utveckla maten inom äldrevården. På vissa ställen i landet är den förkastlig men inte här på Slomarp. Jag hoppas vi kan göra den ännu bättre och kanske utveckla verksamheten så att vi även kan bidra med catering.
Eva Rylander och Anneli Broman jobbar också i köket på Slomarp och har sett fram emot att få Christian Moborg som kollega.
– Vi har gått och räknat dagarna tills Christian börjar. Listan är lång på saker vi kan utveckla och jag tror att Christian kan lära oss en hel del, säger Eva Rylander.
– Detta ska bli jättekul och jag tror verkligen vi kommer utvecklas, inflikar Anneli Broman.
Viktigt att inspireraAtt gå från att laga mat på stjärnkrogar till ett äldreboende kan verka som ett stort steg men för Christian Moborg är ambitionen fortfarande densamma, att laga bra mat och använda sig av lokala råvaror.
– Det spelar ingen roll om man jobbar på en fin restaurang eller ett äldreboende. All bra mat lagas från grunden och det är precis vad vi ska göra här. Men det är också väldigt skönt att slippa den press och stress som är i ett kök där det jobbar 40 kockar, säger Christian Moborg.
För Christian Moborg är det också viktigt att fler kockar söker sig till matlagning inom äldrevården, skola och sjukvård.
– Maten ska inte behöva vara dålig bara för att den kanske är lite billigare. Jag tror att det är viktigt att inspirera fler kockar till att söka sig till liknande jobb där de kan hjälpa till att förbättra matlagningen. Lunchen är en högtid för många människor och då ska maten va bra.