Flera projekt som handlar om till- och nybyggen ligger på Tekniska kontorets bord. Man samarbetar med utbildningsförvaltningen om utformning och innehåll. Den gemensamma nämnaren för projekten är att man vill bygga flexibelt.
– Behoven ändras hela tiden. Mjölby är en kommun som växer och det finns en ambition att vi ska fortsätta växa. Befolkningsdemografin förändras. Då gäller det att bygga smart så att innehållet kan användas både till förskola till skola, säger Thomas Kinell som är kommunens utbildningsstrateg.
Han menar också att förändrat arbetssätt i skolan de senaste åren ställer krav på andra typer av lokaler, fler grupprum behövs när lärare jobbar i lag i stället för att som förr en lärare har katederundervisning med en klass.
I förskolorna ändras behovet med säsongen. Sexåringarna slutar alla i augusti för att gå vidare till förskoleklass, medan de nya dagisbarn som ska inskolas kommer efterhand under höst, vår och vinter.
Det finns resurser att snabbt få fram fler förskoleplatser. I Östergården, som nu är färdigrenoverad, kan en tredje avdelning öppnas. Ytterligare två avdelningar finns att tillgå i en paviljong vid Kungshögaskolans förskola.
Det största enskilda projektet är förskolan i det nya området Sjunningsfält i sydöstra delen av staden. Den har Corren skrivit om tidigare och planeras innehålla sex avdelningar. Ett detaljplaneförslag är under arbete.
I Skänninge är behovet av platser stort. Där hyr i dag kommunen lokal av Pingstkyrkan. Med start 2017 kommer sex nya avdelningar att byggas i anslutning till Bjälbotullskolan. I de fyra avdelningar som redan finns i dag blir det då skollokaler.
När det gäller skolorna är det i Mantorp investeringarna blir som störst. Både i Vifolkaskolan och i Klämmestorpsskolan planeras tillbyggnader med fler grupprum och undervisningsrum. Tidplanen för dessa byggen är ännu inte klar. På Klämmestorp kan tillbyggnaden göras flexibel så att möjligheten finns att i framtiden ställa om till förskola.
För Blåklintskolan i Mjölby har det äskats pengar till en tillbyggnad. Matsalen är i dag för liten och det behövs även fler undervisningslokaler.
När det gäller Lagmanskolan finns det planer på att flytta dit grundsärskolan från Egebyskolan, vilket skulle ge plats åt fler klasser och ett större fritis på Egeby.
Stora investeringar väntar alltså, men Thomas Kinell tycker att kommunen har ett bra utgångsläge.
– Det mesta av de större renoveringarna av kommunens förskolor är klart, säger han.