Yrkesutbildningen, som startade i början av januari, är ett pilotprojekt för SFI-elever och den första av sitt slag i länet (med Norrköping som god tvåa, där startar man nämligen snart också).
– Det här är en chans för mig, säger Maher Shnnar, som pendlar till Yrkesakademin i Mjölby från Linköping.
Han berättar att han har erfarenhet av industrin i Syrien, där han levde innan han kom till Sverige för två år sedan.
– Att få arbete som svetsare är drömmen, säger han och ler.
I fyra veckor har de varit i gång. Nu går utbildningen in i nästa fas. Det innebär mer tid med svetsarna.
– Det har varit bra. Jag är nöjd!, säger klasskamraten Abd Barakat glatt.
I slutet av resan blir det åtta veckors praktik. Flera stora företag i regionen är engagerade. Efterfrågan på svetsare är stor just nu.
– Vi har ett bra samarbete med bland andra Toyota och Väderstad, säger svetsläraren Robert Andersson.
Ingen i den 20 personer stora klassen verkar ha några problem med motivationen. De har alla samma mål: att få ett arbete efter att de 42 veckorna tillsammans är avklarade.
– De är väldigt motiverade. Ibland skickar Arbetsförmedlingen hit folk som är lite osäkra på om de verkligen vill satsa på svetsaryrket. Det här har varit raka motsatsen, säger Robert Andersson.
På svensklektionerna läggs särskild vikt vid att lära sig termer som används inom industrin, som sedan används praktiskt ute på "golvet". Genom rollspel behandlas hur ett möte kan gå till, sociala koder och vilka samtalsämnen som kan förekomma i fikarum på svenska arbetsplatser.
– Det är ett bra sätt att lära sig på, säger Ewa Ahlstedt, SFI-lärare på Mjölby vuxenutbildning.
– Bara en sak som att komma i tid. Och att meddela om man inte dyker upp. Det är jätteviktiga saker, säger Karin Bergsten, som arbetar som pedagog på Yrkesakademin.
– Och att man inte säger att man förstår något bara för att vara artig. Då är det bättre att fråga en gång till, tillägger hon.
Utbildningen sker på heltid och lektionssalen och svetsbåsen finns under samma tak. På andra sidan gatan ligger Norrgårdens utbildningscenter, där Mjölby vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen finns. Det innebär att beslutsvägarna kortas, enligt Ewa Ahlstedt.
– Det är otroligt smidigt att allt är så nära. Läget är perfekt.
Målet för deltagarna är att bli certifierade svetsare. Det innebär att man kan gå ut och arbeta direkt. Och inte bara i Sverige – diplomet gäller för hela Europa.
– Det här är ingen svetsutbildning ”light”. Här blir man svetsare på riktigt, säger Karin Bergsten.