På natten till fredagen 21 september blev ett pendeltåg som stod parkerat i Boxholm utsatt för skadegörelse genom klottring. På natten till den efterföljande måndagen hände samma sak, denna gång på stationen i Mjölby. I onsdags natt var det återigen ett tåg i Boxholm som vandaliserades. När detta sker sätts en kostbar kedja igång för att tvätta rent tågen.
– Det är inte bara själva saneringen som kostar utan det uppkommer många merkostnader runt omkring, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.
Först måste det nedklottrade tåget tillfälligt tas ur trafik för att köras till en tvättanläggning. Då måste ett nytt tåg tas fram för att ersätta det andra – och extra personal måste tas in för att kunna framföra de båda tågen. De som i förlängningen betalar för saneringen är skattebetalarna och biljettköparna. Östgötatrafiken bekostas till ungefär 60 procent av skatteintäkter från Region Östergötland.
– Det är flera tusentals kronor som går åt, synnerligen onödiga pengar. Hade vi fått behålla pengarna hade vi kunna lägga dem på mer och bättre trafik, säger Mattias Näsström.
Han säger att klottrandet ofta går i perioder där det sker mycket under en tid för att sedan sluta igen. Tågen blir oftast utsatta på nätterna när de står parkerade men det händer även att klottrare ger sig på tågen vid vanliga stationsstopp.
– Vi har som regel att inte köra omkring med nedklottrade tåg. De som klottrar vill se sitt verk och den glädjen vill vi inte ge dem. Ibland måste vi köra med sådana tåg om det dröjer med ersättningståg, för ingen ska behöva missa sin avgång.
För att komma åt problemet tror Näsström att man måste ha övervakning i form av både kameror och personal samt samarbeta med polisen. Från de sistnämndas sida tänker man likadant.
– Om man ska satsa för att få bort klottret så får man sitta och spana, men det kräver väldigt mycket resurser. Vi har lite annat att syssla med och kan inte lägga timmar på att sitta och spana, i dag finns det inte folk till det, säger Lotta Järkemyr, stationsbefäl vid polisen.
Hon tror att kameraövervakning skulle kunna vara ett effektivt hjälpmedel.
– Det skulle kunna vara ett sätt att skrämma bort dessa personer. Om man vet om att man är kameraövervakad så skulle det nog avskräcka, säger Lotta Järkemyr.