De har just redovisat ett arbete i kursdelen ”Etik och människors livsvillkor” som ingår i tredje årskursen på vård- och omsorgsprogrammet på Kungshöga gymnasium. Det skulle handla om integration och kursmaterialet fanns till hands på skolan, livs levande.
De har i grupper intervjuat elever som går i SI-klasser på gymnasiet. SI står för språkintroduktion och erbjuds unga ensamkommande flyktingar. Det är en förberedelseklass med svenska som huvudämne, men de har även matematik och engelska på schemat, för att så småningom slussas över till introduktionsprogram för att få grundskolebetyg – och vidare till de vanliga gymnasieprogrammen.
– Vi har ställt frågor om deras resa till Sverige och om när de kom hit, berättar en av vårdeleven Matilda Jägbro.
Mycket bättre än att plugga i en bok, är klassen överens om. Redovisningen har skett i grupp och tillsammans med flyktingungdomarna.
Det är SI-läraren Karin Norman och VO-läraren Marléne Stenman som tagit initiativet till projektet. Marléne säger att hon blev rörd och stolt när hon lyssnade på elevernas muntliga redovisning.
– Det är en härlig grupp att undervisa. Och jag tycker att jag har sett en attitydförändring, säger hon.
Eleverna håller med om att mötena med de nyanlända har gjort att de fått mer förståelse för flyktingarnas erfarenheter.
– Vi kommer alltid att möta människor från andra länder när vi kommer ut i arbetslivet. Det är viktigt att vara medveten om och arbeta med sina fördomar, menar Agnes Ahlström.
Mohsen Mousavi kom till Sverige i höstas och går nu på språkintroduktionen. Hans föräldrar befinner sig i Iran.
– Det här var första gången som jag berättade för någon om min resa till Sverige, förutom för Migrationsverket, säger Mohsen på förvånansvärt bra svenska.
Själv planerar han att gå en teknisk utbildning. Bredvid honom sitter Amir Ali Dooste som kom ensam från Iran till Ödeshög, men som nu återförenats med sin familj. När han berättar att han vill gå vård- och omsorgsprogrammet får han applåder av de andra.
Eleverna tycker att det inte varit så mycket kontakt mellan svenska elever och de nyanlända tidigare men att det här projektet lett till att de blivit vänner.
– Det blir lätt så att man håller ihop i sin grupp, tror Amanda Laurell och tycker att skolan kunde arbetat mer aktivt för att öka interaktionen.
– Jag hoppas att de högskoleförberedande programmen också ordnar projekt för mer integration, säger hon och kompisarna håller med.
På Kungshöga går ett 60-tal elever i fem grupper på språkintroduktion.