Trafikverket svarar om vattentäkt vid riksväg 50

Det mest effektiva sättet att behandla dagvatten är inte en damm – utan en grässlänt. Trafikverket har svarat länsstyrelsen om hur Mjölbys täkt för dricksvatten bäst skyddas för riksväg 50.

Mjölby2013-12-03 20:47

Nya vägen är invigd, klar och i drift sedan länge.

Anledningen till att frågor om säkerheten för dricksvattentäkten har kommit upp nu är att länsstyrelsen begärt fram fler uppgifter av Trafikverket. Det i sin tur beror på de överklagande fastighetsägarna familjen Svensson har gjort, ett ärende som återstår att prövas av regeringen.

Familjen Svensson anser att Trafikverket borde ha ansökt om vattendom inför vägbygget.

Trafikverket kom däremot fram till att vägbygget inte krävde något sådant tillstånd till vattenverksamhet – eftersom det var uppenbart varken allmänna eller enskilda intressen riskerade att skadas.

Öka skyddet

Myndigheten påpekar att särskilda miljöordningsregler och skyddsföreskrifter har tagits fram för att öka skyddet för vattentäkten. Det har också skett en kontroll av att reglerna följts genom de miljöronder entreprenören för vägbygget, Trafikverket och Mjölby kommun har deltagit i.

Sedan blyet försvann ur fordonsbränslet har behovet av reningsdammar minskat, och det finns inte längre samma behov av att låta partikelbundna föroreningar sjunka ner i en damm för att sedan kunna avlägsna dem, menar Trafikverket.

En damm är därför sällan bästa skyddet mot föroreningar, skriver Trafikverket och hänvisar till internationella undersökningar, speciellt en skrift från schweiziska miljö- och trafikmyndigheter.

Bättre metod

En gräsklädd vägslänt är en bättre metod. Där sker reningsprocesser genom att flödet begränsas och jämnas ut i de översta 10 till 20 centimeter av slänten med en utbredning på en meter från vägbanan, är slutsatsen. Därför har Trafikverket invändningar mot familjen Svenssons påstående att vägens dagvatten släpps ut orenat.

I själva verket går vägdagvattnet igenom en av de mest effektiva behandlingsmetoder vi känner till, skriver Trafikverket.

Enda säkra sätt att avgöra reningskapaciteten är mätningar i efterhand. Därför kan Trafikverket varken avfärda eller bekräfta familjen Svenssons oro. Som väghållare är verket berett att vara uppmärksam på vattenflödena och genomföra fler åtgärder om behovet uppstår.

– Trafikverket har vid upprepade tillfällen erbjudit sig att inrätta en anläggning för att kontrollera att reningen verkligen fungerar som den ska. Familjen Svensson vill emellertid inte upplåta utrymme på sin fastighet för detta ändamål, säger dess verksjurist Harald Troive.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om