– Jag är lite för förvånad över att frågan kommer upp på det här viset. Men jag kan inte ge några svar, förrän jag vet exakt vad Vilma Svensson är missnöjd med, säger Harald Triove, Trafikverkets jurist med vattenfrågor som specialitet.
Därför vill han avvakta med att uttala sig i själva sakfrågan.
Familjen Svensson anser att Trafikverket borde ha ansökt vattendom i samband med vägbygget. Trafikverket har tagit sig rätten att släppa ut helt orenat vägdagvatten från trafikplats Skänninge södra in på deras fastighet och dikningsföretag, menar Vilma Svensson.
Hon har även sett hur grundvatten rann ut ur ett rör vid trafikplatsen. Anledningen till att vägen tidvis blev förstörd och såg ut som en tvättbräda anser hon berodde på att grundvattnet trängde upp på grund av vägbygget.
Enligt juristen finns det ingen på Trafikverket som i nuläget kan svara på om byggena har påverkat grundvattnet eller inte.
– Vi får diskutera miljökonsekvenserna med länsstyrelsen.
Inte nödvändigtTrafikverket har sedan tidigare haft samråd med länsstyrelsen. Men då har juristen inte uppfattat att det skulle ha varit nödvändigt att ansöka om vattendom.
– Har vi gjort fel, så ska vi justera det, säger Harald Triove.
Trafikverket brukar ansöka om vattendomar när det anses befogat, i samband med att den anläggs broar, viadukter och annat som kan påverka vattenförhållandena på platsen.
I området Mjölby Skänninge har det som bekant varit problem när Runsven anlade sitt lager. Det är känsliga trakter med isälvsavlagringar där markförhållandena är lite speciella vilket även Trafikverket hade att beakta, menar han. Men kostnaderna för de skyddsåtgärder som görs måste vara rimliga med hänsyn till den nytta som kan åstadkommas, att täta kan bli enormt dyrt.
– Därför måste det avgöras från fall till fall, och riksvägen är byggd på traditionellt vis. Men vi tar den här frågan på allvar.