Tre trygghetsvärdar jobbar för att de boende i de 30 lägenheterna ska få ett aktivt och omväxlande liv. För när man bor i ett trygghetsboende är det som att bo i en egen lägenhet, men med ett stort utbud av service – oavsett om man har hjälp av hemtjänsten eller inte.
Maud Steen är en av trygghetsvärdarna. Vi träffar henne tillsammans med de tre hyresgästerna Sara Bäck, Ingrid Fagerström och Gösta Ahlström, som alla bor i var sin modern tvårummare. Det är helt vanliga lägenheter med den skillnaden att de ligger utmed en korridor som har en hiss i ena änden. Hissen går ner till de gemensamma lokalerna dit de kan gå och träffas, fika och hitta på aktiviteter.
– Det är inte meningen att vi värdar ska hitta på vad de ska göra. Idéerna ska komma från de boende själva. Vi bara hjälper till att förverkliga dem, berättar Maud Steen.
Och idéer kommer det. En enkät har gått runt för att sondera vad hyresgästerna vill använda de gemensamma lokalerna till.
– Vi går ner och dricker förmiddagskaffe nästan varje dag, berättar Sara, 94.
– Du förstår, vi har väldigt väldigt gott om tid, säger Gösta, 88.
Det kan handla om att bara sitta och prata en stund. Pratet kan handla om vad man vill att det ska hända, och då får trygghetsvärdarna försöka realisera det. Varje dag finns det aktiviteter på schemat. Två gånger i veckan är det gymnastik. Andra återkommande aktiviteter är bakning, bingo, tipspromenad. På fredagar är det fredagsmys och på lördagar radions melodikryss kl 11 – en programpunkt många ser fram emot.
– Men vi får också besök av föreläsare eller av musikanter. Barn har varit här och sjungit och en teatergrupp som Regionen haft turnerande, berättar Maud Steen.
Nästa vecka kommer byggnadshistorikern Bo Jansson från Mjölby och föreläser.
Sara, Gösta och Ingrid kan inte nog berömma verksamheten och personalen.
– Man känner alltid att man blir sedd när man kommer ner här, menar Sara Bäck.
Hon liksom de andra har flyttat hit från sitt gamla vanliga boende och tycker att det är bekvämt. Sara bodde tidigare i en stor trea, men utan hiss. Hon fick inte plats med alla möbler, men hade sådan tur att ett barnbarn just flyttade till hus och gärna tog emot en del av hennes saker. Hennes lägenhet är prydligt möblerad och hon berättar att hon lagar sin mat själv, fast hon ibland köper färdigrätter.
Kungshögas vårdboende har under tre år fasats ut och 1 april finns inte längre någon vårdboende kvar. Därmed försvinner nattpersonalen. Samtliga boende har dock larm som går till nattpatrullen inom hemtjänsten.
Avsikten är att Bostadsbolaget ska ta över Kungshögas trygghetslägenheter, man äger redan Burenskölds trygghetsboende och Ängen i Skänninge.