Tungt jobb att fixa fibernät på landet

På flera håll på landsbygden runt Mjölby pågår projekt för att ansluta sig till fibernätverk och få bredband. Det är ett omfattande arbete som läggs på de boende själva och på de ekonomiska föreningar de bildat.

Christoffer Anderson och Lars Flygh bor i Östra Tollstad. De jobbar flör att få bredband via fiber.

Christoffer Anderson och Lars Flygh bor i Östra Tollstad. De jobbar flör att få bredband via fiber.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2015-12-01 00:00

Just nu går många och väntar på besked från Jordbruksverket om hur det blir med det statliga bidrag som de så kallade byalagen kan få för att ansluta sig.

Jordbruksverket har fått bakläxa från Konkurrensverket för att bidragssystemet åsidosätter reglerna för fri konkurrens. Jordbruksverket har fått in, och går nu igenom, ett antal remissvar om föreskrifterna. Man hoppas kunna börja betala ut bidrag i vår.

I Östra Tollstad sitter Lars Flygh och Christoffer Anderson och väntar på att projekteringen ska bli färdig för deras projekt. Omkring 100 hushåll har anmält intresse, cirka 60 procent av de tillfrågade. Lars och Christoffer hoppas att de blir några fler. För varje hushåll som ansluter sig minskar priset för var och en.

– Det är ganska många som ryggar för de 25 000 vi sagt att det max får bli per anslutning. De tycker kanske att de inte behöver så snabb uppkoppling. Men man bör tänka framåt också, menar Christoffer Anderson som är föreningens ordförande.

Lars Flygh var en av initiativtagarna. För nästan tre år sedan började han knacka på i husen i bygden och argumentera för fiber. Han är glad att de nu är en grupp på sex personer som delar på jobbet.

Och mycket jobb är det. Och ansvar. Med en budget på fem sex miljoner vill det till att inget går fel. Då kan länsstyrelsen minska på bidraget på 60 procent som de räknar med.

Både han och Christoffer önskar att det fanns en samordnande funktion på kommunen, som kunde se till att det inte blir vita fläckar på bredbandskartan.

– Vi i föreningen har inget samhällsansvar. Vi ser till medlemmarnas intressen. Vi ritar själva kartan över vilka som ska vara med. Det är av kostnadsskäl som vårt nät inte når ända fram till Syas och Västra Hargs nät, säger Christoffer.

Kommunen kan inte söka bidrag för utbyggt bredband. Men Kenneth Hummelgren, som är kommunens kontaktperson i bredbandsfrågor, menar att det finns möjlighet att gräva stamnät med pengar ur driftsbudgeten.

– Det måste i så fall tas ett politiskt beslut om detta, säger han.

Men han säger också att det måste vara byalagen som är drivande, det är bara de som kan söka bidrag från länsstyrelsen

Han håller med om att det är ett omfattande ansvar som läggs på föreningarna. Men han menar att det finns hjälp att få, till exempel från honom själv eller från operatörer som Utsikt.

Lars Flygh håller med. Men han tycker att deras förening också haft nytta av att anlita en konsult som sköter kontakterna med Utsikt.

– Om vi själva skulle ha gjort allt skulle det inte gått.

Mats Allard bor i Västra Harg och är kommunpolitiker (M) i Mjölby. Han tycker att kommunen skulle kunna vara mer aktiv i att driva på utvecklingen mot ett fullt utbyggt fibernät.

– Man skulle kunna bestämma sig för att vi ska ha bredband i hela kommunen. Om man vill att landsbygden ska leva, tycker han.

Han ser att utvecklingen på flera sätt är motsatt. Kollektivtrafiken läggs ner eller minskas och det fasta telenätet rivs innan mobiltäckningen byggts ut.

Hans eget hus kom inte med i Västra Hargs bredbandsprojekt. Nätet blev för stort och man fick dela upp det i etapper. En som däremot kom med är Tord Carlsson som driver Önnebo lanthandel.

– Det fungerar fantastiskt bra. Fiber är verkligen framtiden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om