På torsdagseftermiddagen skickades information hem till förskolebarnens vårdnadshavare där de kallades till förskolan på fredagsförmiddagen för vaccinering mot gulsot. 80 barn och 20 anställda vaccineras nu, såvida de inte redan innan är vaccinerade.
– Vi samarbetar med Regionens smittskyddsenhet och tog beslutet att kalla alla som bedöms som utsatta till vaccination, säger Karl-Johan Sjödin som är kommunens förskole- och grundskolechef.
Han menar att det var viktigt att vidta direkta åtgärder och ha fullt fokus på att genomföra skyddsinsatser.
Enligt Karl-Johan Sjödin har det hela gått lugnt till på förskolan. En anhörig till en anställd på förskolan som vi har haft kontakt med berättar att det blev viss köbildning inne på förskolan när många kom samtidigt för att få spruta.
Hepatit A är en ovanlig sjukdom i Sverige. Däremot finns viruset allmänt i många andra länder. Många där utsätts för det som barn och utvecklar immunitet. Barn blir sällan särskilt sjuka, kanske bara lite dåliga i magen.
Vuxna däremot som smittas kan få svåra symptom som kräver sjukhusvård, bland annat kan levern drabbas. Gravida och personer med nedsatt immunförsvar är mest i riskzonen.
– Många nyanlända som kommer till Sverige är naturligt immuna. Svenskfödda har däremot inte immunitet, såvida de inte vaccinerat sig inför någon resa, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind vid Region Östergötland.
Sverige har tre till fem fall årligen av hepatit A. Oftast handlar det då om någon som varit ute och rest, eller ätit av matprodukter som producerats utomlands, till exempel frysta bär.
– Vid sådana fall kan man lättare ringa in personens närmaste omgivning. Det är värre med utbrott på en förskola, menar Britt Åkerlind.
Var smittan på Prästgårdslidens kommer ifrån är oklart. Smittskyddsenheten letar efter källan.
Gulsot är namnet på symptomen på hepatit och kan visa sig genom lätt gul ton på huden och ögonvitorna. Andra symptom är illamående, feber, ljus avföring och mörk urin. Inkubationstid två till sex veckor.
Smitta mellan människor sker via avföring, händer och mat. Det är med andra ord ytterst viktigt med handhygien för att undvika vidare smitta. Råden från Britt Åkerlind liknar dem för att undvika vinterkräksjuka.
– Tvätta händerna noga. Gnugga med tvål i minst tio sekunder.