Vändningen: Eleverna får gå kvar på sin skola – tvingas inte byta

I november såg det mörkt ut för elever och föräldrar på Väderstad skola.
Då var det ett tydligt nej från kommunen att låta eleverna gå kvar på skolan i årskurs sex nästa läsår.
Men under fredagens extrainsatta utbildningsnämnd togs beslutet de drömt om.

Karin Sturesson, Louise Johansson och Jennie Svahn är några av vårdnadshavarna som kämpat för att deras barn ska få kvar på Väderstad skola även i årskurs 6.

Karin Sturesson, Louise Johansson och Jennie Svahn är några av vårdnadshavarna som kämpat för att deras barn ska få kvar på Väderstad skola även i årskurs 6.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2025-03-07 10:50

Idag börjar de elever i som slutar årskurs 5 i Skänninge och Väderstad på högstadiet Trojenborgsskolan i årskurs 6. Ingen bra lösning tyckte elever och föräldrar på Väderstad skola och tog tag i frågan. De startade en namninsamling och uppvaktade politiker. Under fredagen togs beslut i frågan under ett extrainsatt möte i utbildningsnämnden.

Beslutet: Eleverna får gå kvar även nästa år på Väderstad skola.

undefined
När klass 5 på Väderstad skola blir klass 6 i höst får de gå kvar på skolan.

Karin Sturesson var en av vårdnadshavarna som engagerat sig i frågan. En namninsamling drogs igång och en skrivelse lämnades in till barn- och utbildningsnämndens möte i december. Det resulterade i att föräldrar träffade tjänstemän och politiker för att samtala om frågan.

– Jag måste få säga att vi är jätteglada. Vi är glada för våra barns skull och som vårdnadshavare. Det här beslutet gagnar våra barn oerhört mycket. Det är inte bara viktigt för våra barn som går i årskurs 6 nästa år, utan även för alla elever på Väderstad skola.

undefined
Louise Johansson var den som kom upp med idén att göra en namninsamling.

När vi träffade sexorna på Väderstad skola i november var utbildningschef Christer Lordh rak i sitt svar. Det skulle inte ske några förändringar i organisationen inför hösten 2025. Det gällde alla skolorna i Skänningeområdet, dit Väderstad tillhör.

Fredagens nya beslut innebär att elever på Bjälbotull- och Lindbladskolan också får gå kvar i årskurs 6 nästa läsår.

– Vi är glada att kommunen har lyssnat på oss. Det verkade inte så bra till en början, säger Karin Sturesson.

undefined
"På måndag firar vi med tårta", avslöjar föräldern Karin Sturesson när hon får höra om kommunens beslut att låta eleverna gå kvar på Väderstad skola.

Initiativet till en namninsamling tog föräldern Louise Johansson.

– Jag la ut frågan bland föräldrarna i klassen och sedan har vi hjälpts åt. Vi är duktiga på olika saker och alla har bidragit.

Vad betyder det för eleverna att de får gå kvar ett år till på Väderstad skola?

– Det är en sammansvetsad klass och de leker mycket på rasterna. Det är känns bra att de kan få fortsätta att vara den här lilla och härliga klassen, säger Jennie Svahn, vars son går i årskurs 5.

– Att barnen får fortsätta att vara barn ett år till. Att de får fortsätta att leka, för det är inte alltid de gör det i årskurs 5. Här på Väderstad skola är det lugnt. Det är stor skillnad mot att gå på en högstadieskola, säger Karin Sturesson.

undefined
"Det är en sammansvetsad grupp", berättar Jennie Svahn, om sonen Jaydons klass.

Redan i juni 2021 fattade utbildningsnämnden beslut om att alla grundskolorna i Mjölby kommun ska bestå av sammanhållna stadier. Det betyder att de elever som går i mellanstadiet ska gå tillsammans. Beslutet har genomförts i kommunen, men inte på skolorna i Skänninge och Väderstad. Anledningen var att det ansågs för dyrt och att omorganisationen krävde om- och tillbyggnationer.

– Vi i majoriteten har varit tydliga med att vi vill ha sammanhållna stadier. Det är vi som sett till att det nu blir av. Sedan handlar det om prioriteringar. Beslutet vi tar nu gör vi för att vi vill höja betygen och för att det är tryggare att gå kvar på mellanstadiet i årskurs 6. Vi vet att vårdnadshavarna vill det och det har hjälpt oss i det här beslutet, säger Sara Eriksson (S), förste vice ordförande i utbildningsnämnden.

undefined
I höst blir det fler elever på Väderstad skola när årskurs 6 blir kvar. Då passar det bra med en nyrenoverad skola.

I november var det ett tydligt nej från förvaltningens sida. Vad gjorde att ni skyndade på beslutet?

– Vi har alltid tydliga med att det är det här beslutet vi vill ta. Men det handlar även om prioriteringar, säger Sara.

I skrivelsen inför fredagens beslut kan man läsa att utifrån en förändrad befolkningsprognos bedömer utbildningsförvaltningen att det nu finns möjlighet att flytta årskurs 6 från Trojenborgsskolan till de tre låg- och mellanstadieskolorna Lindblad, Bjälbotull och Väderstad.

– Tidigare visade befolkningsutvecklingen att vi skulle ha fler elever än vad det nu blir i Skänningeområdet. Utifrån det ser vi att vi får plats, säger utbildningsstrateg Carin Dahlberg.

Hur påverkar beslutet personalsituationen på skolorna?

– Det håller vi på att utreda. Det finns en plan som vi jobbar med tillsammans med verksamhetschefer och rektorer. Det kommer bli avstämningar varannan vecka, där vi tittar på de förändringar som behöver göras utifrån att det blir färre elever på Trojenborgsskolan och fler elever på Lindblad, Bjälbotull och Väderstad, säger Linda Hedlund, verksamhetschef grundskola årskurs F-6.

undefined
Sara Eriksson (S), vice ordförande i utbildningsnämnden, Linda Hedlund, verksamhetschef årskurs F-6 och utbildningsstrateg Carin Dahlberg är nöjda med utbildningsnämnden beslut.
undefined
"Vi vet att vårdnadshavarna vill det och det har hjälpt oss i det här beslutet", säger Sara Eriksson (S), förste vice ordförande i utbildningsnämnden, om att årskurs sex nu får gå kvar ett år till på Väderstad skola.

Vad kostar beslutet att genomföra?

– En omställning kostar, men hur stor den är kan vi inte svara på nu. Vi ska utreda det till nästa möte i utbildningsnämnden, säger Carin Dahlberg.

Det finns en tydlig plan för hur elever och föräldrar på Väderstads skola ska fira att de får gå kvar på skolan.

– På måndag blir det tårta, säger Karin Sturesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!