Vandring där kvarnar malde

En gång fanns ett tiotal kvarnar och en mängd annan verksamhet invid Svartåns forsar. Bo Jansson tog med en grupp vetgiriga Mjölbybor på vandring.

Norrgårdsgatan. Det finns spår kvar av den gamla kvarnmiljön. Men bränder, rivning och kraftverksbygge har förändrat mycket.

Norrgårdsgatan. Det finns spår kvar av den gamla kvarnmiljön. Men bränder, rivning och kraftverksbygge har förändrat mycket.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2016-09-28 10:55

Bo Jansson är en historiskt intresserad arkitekt som skrivit flera böcker om byggnadshistoria och han är även engagerad i Mjölby hembygdsförening. Han kan det mesta om Mjölbys historia och har guidat tidigare i Mjölby.

– Men nu är det flera år sedan sist, säger han där han står i stadshusets foajé och tar emot ett 20-tal personer som vill följa med på kvarnvandring.

Att vandringen börjar i stadshuset har sina skäl. Där står nämligen den uppbyggda modell som byggdes för tiotalet år sedan av fyra Mjölbyherrar. Modellen visar kvarnområdet och Mjölbys centrum år 1912.

Den bygger på gamla fotografier som förvaltas av hembygdsföreningen. Modellen domineras av de tiotalet kvarnar som då fortfarande var i drift vid forsarna mellan Kungsvägen och Norrgårds holme, dagens hembygdsgård, och utnyttjade de tolv meters fallhöjd som ån har. Några av vattenkvarnarna hade anor från 1200-talet, med teknologi som cisterciensermunkarna i Alvastra förde med sig till Sverige från kontinenten. Sådant lär man sig på kvarnvandring.

– Det är 81 hus i modellen. Bara 16–17 av dem finns kvar i dag, berättar Bo Jansson som är en av de fyra bakom modellens tillkomst.

– Mjölby var tillsammans med Öjebro viktiga platser för jordbruket vida ikring. Men det var inte bara en kvarnmetropol, utan även en viktig vägknut, fortsätter han sin föreläsning.

Där Kanikeplan ligger i dag korsades Riksettan mellan Linköping och Jönköping av vägen mellan Skänninge och Eksjö. Invid vägskälet låg Gästistorget, i dag spårlöst borta efter 70-talets byggande runt nuvarande Jerikodalstorget.

Så ger sig hela gruppen ut och promenerar, inte utan en del nyfikna blickar från övriga Mjölbybor. Färden går till de två kvarvarande kvarnbyggnaderna: Kanikegårdens kvarn och Edlunds kvarn (Nyfiket idag), den förra med anor åtminstone från 1500-talet, den senare en då hypermodern 1800-talskvarn med turbindrift som ersatte äldre vattenhjulskvarnar.

– Flera av kvarnarna hörde till lantgårdar på båda sidor om ån. 1916 köpte municipalsamhället Mjölby in Norrgården och därmed hade man tillgång till mycket mark inklusive holmen där hembygdsgården inrättades.

Kraftverksbygget var den slutliga dödsstöten för kvarnmiljön. Elkraften tog över de vattendrivna hjulen, även om den kraften också kommer från åns fallhöjd. I dag får vi hålla till godo med de få kvarvarande hus som stått i mer än 100 år. Men modellen i stadshuset finns ju kvar.

Nästa måndag är Bo Jansson ute och guidar i Mjölby igen. Då handlar det om bebyggelsen runt Stora torget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om