"Vi kan inte ha det så här"

Över 300 boende i Slomarp, Egeby och Prästgårdsliden protesterar mot luktproblemen från reningsverket.

Eva Alex lämnar namnlistor mot lukten från Mjölkulla reningsverk i Mjölby. Pelle Gustafsson och AnnKristin Rådberg.

Eva Alex lämnar namnlistor mot lukten från Mjölkulla reningsverk i Mjölby. Pelle Gustafsson och AnnKristin Rådberg.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2015-11-22 14:33

Fyra Mjölbybor som bor i områdena runt reningsverket Mjölkulla uppvaktade på fredagen kommunens föresträdare och lämnade över protestlistor med 320 namn.

– Vi vill veta när eller om det kommer att bli bättre. För vi kan inte ha det så här, förklarade de för tekniska chefen AnnKristin Rådberg och tekniska nämndens ordförande Pelle Gustafsson.

Även VA-chefen Leif Andersson deltog och förklarade luktproblemen, som eskalerat i höst, med driftproblem och fördröjd inkörningstid.

– Vi hade ett haveri i somras i anläggningen och det tar upp till tre månader att få igång en stabil process med rötningen av slammet, sa han.

En av de protesterande var Per-Arne Carlsson, tidigare driftchef på reningsverket i Mjölkulla. Han är sedan några månader pensionerad.

– Det var ett felbeslut av kommunen att bygga om reningsverket. Skälet var att få ett miljöcertifierat slam och att producera biogas som man tänkte sig skulle kunna processas om till fordonsgas, berättar han.

Enligt honom går det mesta av biogasen till uppvärmning av rötningsprocessen. Överskottet är litet och går till fjärrvärme. Att processa biogasen till fordonsgas lönar sig inte.

– Det skulle högst räcka till en buss, säger Per-Arne Carlsson.

Han menar att tjänstemännen som utrett ombyggnationen inte insett nackdelarna alternativt inte kommunicerat dem. Att politikerna har varit okunniga och litat på tjänstemännens löften.

Pelle Gustafsson medger att kommunen varit dålig på att informera kommuninvånarna och att svara på de klagomål som har kommit in. Enligt AnnKristn Rådberg har det även varit tekniska fel på felanmälningsfunktionen på hemsidan.

– Men ni kan lita på att vi kommer att göra allt för att det här ska lösa sig inom några månader, säger de.

Tekniska nämnden har just beslutat att satsa ytterligare 23 miljoner på Mjölkulla, bland annat för att minska kväveutsläpp.

Per-Arne Carlsson är inte nöjd med beskeden.

– Det bästa vore att gå tillbaka till den gamla processen, tycker han men inser att det skulle innebära en prestigeförlust för kommunen.

– Anläggningen kan fungera bra ändå, stänger man av värmen kommer processen att gå tillbaka till den gamla.

Per-Arne tror att kvävereduceringen kommer att öka luktproblemen.

– Om det inte blir bättre kommer protesterna att fortsätta, det kommer att bildas Facebook-grupper och leda till rättsprocesser med stöd av miljöbalkens hänsynsregler, säger han.

Agneta Karlsson och Per-Arnes hustru Eva Alex har gått runt i de nordöstra delarna av tätorten och pratat med boende och samlat in namnunderskrifter.

– Det finns en stor irritation och jag tror att lukten i stark koncentration är hälsovådlig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om