Den här veckan är skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) ute på en östgötsk skolturné. På onsdagen var det dags för att träffa högstadieelever och personal på Vifolkaskolan i Mantorp. Där ville hon veta mer om det arbetssätt som man jobbar efter för att öka elevernas trygghet i skolmiljön.
På plats fanns även partikollegor, förvaltningschefer, rektorer, med flera.
Joachim Thörn, enhetschef för fritidsgårdarna i Mjölby kommun, berättar att framgångsfaktorn är att fritidsgården deltar mer i skolans verksamhet med fokus på att stärka elevernas självförtroende och välbefinnande.
– Om eleverna går i skolan i en miljö som de inte känner sig helt trygga i så kommer de inte fram med sin fulla potential. Vi som fritidsledare jobbar med den här gruppen på eftermiddagar och kvällstid och även på skoldagsverksamhet. Förr har vi inte varit i skolans miljö och mött ungdomarna.
I bakgrunden till samverkansarbetet finns ett politiskt åtagande som handlar om att göra skolan till en plats där alla kan och vill vara. Trygghet och god stämning är värdeorden. Det kan handla om att möta upp oroliga elever direkt på skolgården eller följa elever till skåpen och luncha tillsammans, enligt Joachim Thörn.
Sally Gårdfalk, verksamhetssamordnare på Mantorp fritidsgård, berättade att eleverna märker av en större trygghet och vuxennärvaro.
– Vi är fler som kan cirkulera. Och för vår del handlar det om att vi har möjlighet att bygga relationer med elever som väljer att inte komma till oss som leder till att de vill komma en kväll eller på dagtid.
Skolministern var imponerad över att de lyckats bra med arbetssättet som hon varit med att testa när hon var grundskolechef i Haninge kommun.
– Vi lyckades aldrig, och en faktor var dels att det fanns tidigare äldre elever som dök upp, och då kunde det bli lite stökigt. En annan problematik var vem som skulle hantera det, sade hon.
Åttaårseleverna Linnea Lingeby, Oscar Hwasser och Julia Törnström upplevde det inte som ett problem i Mantorp. De gav sin bild av skolmiljön:
– Det är bättre säkerhet och känns tryggare, sade Oscar Hwasser
Konceptet med trygghetsarbetet har redan använts på Trojenborgsskolan i Skänninge.
– Vi som parti skulle gärna vilja ha det på alla fyra högstadieskolor i Mjölby kommun, sade Anna Johansson (S), ordförande i omsorgs- och socialnämndens presidium som också var på plats.