Under Kristi himmelsfärdshelgen anordnar Ombergsbygdens kulturarbetarförening Omkultur den nittonde Konst runt Omberg. I år är konstrundan sötare än någonsin.

Tidigare i år tillfrågades Anneli Johansson på Lysings bageri, som är känt för sina glutenfria bakverk, om att göra en särskild konstrundabakelse och nu är den utformad, testbakad och redo att mumsas.

– Det är en bakelse som är tillägnad konstrundan och konstnärerna för att uppmärksamma rundan. Den kommer bara att säljas under konstrundan, men vi tänker att den också säljs kommande år, säger Anneli Johansson.

Artikelbild

| – Jag tänker att det blir ett kul jippo runt den – jag menar, ett ätbart konstverk på konstrundan!

Under senaste veckorna har hon klurat på hur bakelsen ska se ut och smaka.

– Först tänkte jag att det kan ju inte bara vara en bakelse, utan att det måste vara lite konstnärligt gjort. Sedan gör vi ju mycket glutenfria produkter och jag jobbar mycket med mousse – så jag valde att göra mousse. Och så har ju konstrundan orange i sin logga, så det ville jag få upp också, säger hon.

Hennes första idé om smak var en mix av mandarin, choklad och jordgubb.

– Men så fick jag inte tag på mandarin! Så blev det kombinationen blodapelsin, persika och jordgubb på en botten av brownie. Den är både vacker att se på och god att äta, säger Anneli Johansson.

Det var Omkulturs Ulla-Karin Hellsten från Östergötlands ullspinneri som kläckte idén med bakelsen.

– Ulla-Karin och jag har pratat lite om att man i framtiden kanske kan få kommunen att bjuda de äldre på bakelsen. Jag tänker att det blir ett kul jippo runt den – jag menar, ett ätbart konstverk på konstrundan!

Några som ser fram emot att smaka på bakelsen är paret Stig Blom och June Sohlberg från Omkultur.

– Ja, det ska vi göra! Det är en jättekul grej tycker vi, säger Stig Blom.

Han är silversmed och hon är textilkonstnär. De har haft öppet i sina ateljéer under Konst runt Omberg sedan 2006.

– Konstrundan betyder mycket för oss faktiskt. Det här sprider sig som ringar på vattnet, för efter rundan ringer folk och kommer förbi. Vi tycker att konstrundan är väldigt trevlig och jag tror att den är väldigt bra för byn, säger Stig Blom.