Andraårselever på Barn- och fritidsprogrammet på Kungshöga gymnasium har samarbetat med kommunens show- och teatergrupp KanDeKanVi inom daglig verksamhet för personer med fysiska och psykiska funktionsvariationer.

– Det är både roligt och väldigt lärorikt att jobba praktiskt, menar Jakob Jonsson som spelar gitarr i kompbandet.

Hans lärare Marlene Stenman håller med och berättar att det är andra året som samarbetet sker inom ämnena specialpedagogik och pedagogiskt ledarskap. Förra året gjordes en allsångsföreställning.

Artikelbild

| Sam-Peter Persson spelar Emil och Elvira Holm hans syster Ida i föreställnignen som är ett pedagogiskt samarbete mellan deltagare i daglig verksamhet och elever på barn- och fritidsprogrammet.

Deltagarna och eleverna har jobbat fram en musikal som bärs fram av de kända Astrid Lindgren-låtarna. De flesta kända karaktärerna är med, med fantasifulla dräkter. Det blir till och med klädsim i Svartån när den drumlige farbror Melker, alias Philip Nyborg Karlsson, till publikens jubel trillar i ån bakom scenen.

Strax innan föreställningen sätter igång märks en samlad koncentration bland deltagarna, även om Maria Hård som spelar Pippi försäkrar att hon inte är nervös.

– Inte ett dugg. Vi har spelat så mycket förut, säger hon.

Men Emil (Sam-Peter Persson) har just varit en vända på toaletten och Ida (Elvira Holm) säger först att hon inte är nervös men ändrar sig sen till ”lite nervös”.

Artikelbild

| Nervös? Inte ett dugg, säger Maria "Pippi" Hård.

Men det släpper när Ingela Svensson startar med att be publiken skrika allt de orkar så att det slår lock för öronen på de vuxna som inte alls får till samma ljudnivå. Inte heller artisterna på scenen når upp till det, trots att de har ljudanläggning.

Men avslutningen med allsång i ”Idas sommarvisa” blir mäktig.