Vattnet har runnit både in och ut ur reningsverket i Mjölby eftersom vattennivåerna har legat lika.
- Exakt hur mycket avloppsvatten som läckt ut har inte kunnat mätas, säger Karin Sigvardsson som är miljöskyddsdirektör på länsstyrelsen. För tillfället vet vi bara att det är rejäla mängder. Lyckligtvis är flödet rikligt i ån och vattnet är ganska kallt, så bakterietillväxten begränsas.
På torsdagen tog miljökontoret i Mjölby vattenprover, men de är inte analyserade än.
- Det viktiga är att det biologiska steget har skyddats så att det inte sköljs ur, säger Karin Sigvardsson. Då hade det tagit tid att återställa reningsverket. Efter att ledningen har lagats renas nu allt vatten både mekaniskt och kemiskt, och det mesta även biologiskt.
På ett möte i Tranås i går samlades Jönköpings och Östergötlands länsstyrelser samt representanter för bland annat SMHI, räddningsverket, vägverket och kommunerna runt Sommen. De bildade en samverkansgrupp för det fortsatta arbetet.
- Bra att vi får en helhetsbild av problemen, säger Elisabeth Weber, samhällsbyggnadsdirektör på länsstyrelsen. Vi vet ju att Sommen kommer att stiga ytterligare 7-9 centimeter till mitten av nästa vecka. Därefter får vi leva med ett högt vattenstånd länge.
Vattennivån i Svartån väntas dock inte stiga mer. Ändå finns ett orosmoment den närmaste framtiden: o-ringen börjar nästa helg, och därmed väntas en invasion av människor till områden i närheten av Svartån.
- Vattnet kommer inte att hinna sjunka undan, säger Karin Sigvardsson, och det kommer att vara mycket strömt i ån. Det gäller att få folk att förstå att de ska vara försiktiga och inte ge sig ut i ån, varken för att bada eller försöka vada över.